Friday, 28 October 2011

Say My Name

Salam semua...:)


Ehem2...baru hari tu cakap blog tak active...Actually tangan ni dah gatal sangat nak menulis  n____n
Hari ni nak citer pasal name.. kenape aku tiba2 nak merepek pasal name???entahlaa..
Apa ada dengan nama??
Nama tu penting tau..sebab nanti kat akhirat..kita akan dipanggil dengan maksud nama kita..correct me if im wrong..

Nama aku pulak..ayah aku yang bagi...
Tau tak mase aku kecik2 dulu aku tak suka ngan nama aku..
Berkerut dahi aku duk pikir kenape name aku langsung tak hot?? Tak macam kakak2 aku...Nor Hayati, Norizan, Nor Ziana but tiba yg last Nor Azizah...kenapa begitu klasik?? T___T
Pulak tu ayah aku selalu nyanyi lagu Azizah kat aku..alaaa lagu citer P Ramlee tu...wahhh..mencikkkk tau!!!

Teringat kat cikgu BM aku mase darjah 3 dulu...Bila time sebut nama aku taksah kalu tak sebut secare berirama..suka betul dia nyanyi lagu Azizah kat aku membuatkan aku cukup meluat ngan cikgu tu lalu aku mghadiahkan muka bodoh dngn senyuman kambing utknya..aku benci kau!!!..malu wehhhhhhh

Pulak tu aku ade banyak name.. Kalu ngan family semua pggil aku Nor..takpun Deqnor (iishh.malu I nak ngaku..da bsar pon still dpggil Deqnor :P)  Kawan2 skolh pulak suka pggl aku Jijah...Jie..takpon Zizah..Tp yg pling femes Jijah..Jarang benau dorang pggil Azizah..Adakah bgitu pnjang???
Now bila dah msuk U pulak mcam2 name aku dapat..Ade yg pggil Zie...Azie..yg pling femes Baby...(Terase diriku bgitu minah salleh skali)

Emmm..Still ingat lagi time mula2 aku kawn ngan Ema..
Dia ckap.."Awk comel..sye nk pggil awk Baby r boleh??"...Aku ktawa..angguk pon tak geleng pon tak..Lame2 kitorang jadi rapat dan aku dah terbiase dipanggil camtu..Mase aku mula2 brcampur ngan kakk2 senior lam ISI dulu, semua terpinga2 bila trdngar Mira panggil aku Baby smpai dorang pon pggil ak ngan name tu...Terase nak pncung je leher Mira waktu tu..hehe(memalukan btol). Yg paling takleh blaa lecture workshop aku pon pggil aku Baby...hurmmm dunno how to say T___T

But sekarang aku lagi suka orang panggil aku ngan nama penuh....
hehehe..u never know how i happy i am when people called my name..Nor Azizah or Azizah instead of awak ,kau or you or Baby..

Tadi aku ngade2 search maksud nama aku kat google..Nor Azizah????

Nor/Nur : cahaya
Azizah : Sayang, berharga, kekuatan, dihormati, mulia

Hahaha..perasan sebentar.(sila jangan bencii aku sebab perasan) .. That's why aku suka dipaggil dgn name penuh supaya setiap masa aku didoakan.. Aku rasa bertuah makna nama aku tu baik.
Buatnye makne nama aku tu papan ke..., rantai basikal ke.., exzos ke..Takke giler aku...Konfum aku nangis hentak2 kaki kat JPN nak tukar balik nama aku...

Terima kasih kat ayah sebab bagi nama yang baik untk aku..Kalu dulu aku benci, skarang aku bangga kalu ayah nyanyi lagu Azizah utk aku..

 "Rupa kamu yang cantik
 Mata kamu yang bulat
 Membikin pemuda
 Jadilah gembira

 Senyumanmu yang manis
 Gigi kamu yang putih
 Ooo Azizah...
(Pheewwww...bangge I tau!! XD)

Namun aku tak sempurna..
Ada je perkara yg aku buat yg tak seragam ngan makna nama aku tuh..
Tapi bagi aku..bukan sekadar cantik rupa paras..Tapi budi bahasa, perangai, fikiran, luar dan dalam..segala2nya..
Tapi aku masih lagi kurang..Setiap hari aku berusaha nak jadi orang yang baik dan sempurna..Cuba...Gagal...Cuba lagi..dan lagi .Asal ada niat dan keinginan untuk memperbaiki diri..Aku dah syukur sangat2.... :)





Please call my name correctly...Then I'll give U smile.... :)







p/s: Teringat kt Abg Sul aku.. Sebabkan nama dia Mohd Rasul dia takut nak buat benda2 jahat...buatnyer kalu dia trtangkap ke dan org tanye name dia mesti dia malu nk ngaku nama dia Mohd Rasul...hahaha..Dia selalu berterima kasih kat mak sebab bagi dia nama tu..jdi dia sntiase beringat n jage behave dia...

No comments:

Post a Comment