Friday, 30 September 2011

Adikku story

Assalamualaikum....

Nak cerita mengenai adik bongsuku... satu2nya adik yang aku ada..Beliau yang diberi nama Fadzil bin Mohd Nor, berumur sudah 16 tahun pada hari ini... Muka tak hensem mane,,berbibir seksi dengan gigi depan yang sedikit besar..kulit pon maximum tan...status hubungan ,it's complicated... :P !!!)



Kan betul ciri2 yang aku sebut tu...hehe..

Tahun ni adalah tahun yang paling banyak dia buat perangai...Suka ponteng kelas..Malas pergi sekolah..Bila disoal siasat dia cakap bosan..tak seronok pergi sekolah sorang2 sebab aku dah takder..Kalau dulu pergi sekolah hari2 bonceng awek comel( aku.. :P), sekarang bawak motor sorang2 je...Acecehhh..banyak la kau..kalau dah malas tu malas la jgak!!!..
Oleh kerana kemalasannya sudah mencapai tahap gaban dan sudah tidak dapat dikawal lagi., aku dan kakak mula memerah otak..

Solutionnya,,aku cadangkan supaya tukarkan dia ke sekolah berasrama...sebab aku rasa dia perlukan environment baru dan kawan2 yang baru..baru lebih bersemangat nak belajar..
alasan lain,,masa untuk dia belajar akan lebih teratur,,disiplinnya dapat dikawal, dia jugak boleh bergaul dengan kawan2 baru yang tinggal kat asrama tu dan rasa pengalaman baru sebab sorry to say aku tengok kawan2 dia time ni semua sama cam dia and ada yang lagi teruk..Yang berhenti sekolah pon ada...

Ayah terima je cadangan poyo aku ngan kakak and malas nak komen ape2...Ma cam berat hati je..Ma cakap sekolah semua sama je..Kan elok dah sekolah yang dekat ngan rumah..hehe..aku tau..Ma susah nak lepaskan adik..sebab kalau adik takder nanti dah takder orang yang dia nak layan and tanya dia soalan yang pelik2..pulak tu tinggal ma ngan ayah je nanti kat rumah sebab aku pon dah belajar kat Gombak..
Adik pon bukan main protes..cakap nanti takder kawan laa...tak best laaa...jauh dari rumah laa...Tu laa..sape suruh kau buat perangai...whatever (ape pun alasan kau tetap akan ditukar ke sekolah berasrama)..

Seminggu selepas aku datang belajar kat BMI, adik pon ditukarkan  ke sekolah berasrama...Lepas tu akak citer time mula2 masuk asrama adik diam je..tak protes ape2..dah malas dah kot sebab dia dah pon tukar sekolah..hehe...Lagi satu kat sekolah baru tu dia duk dalam kelas aliran seni bukan lagi kelas MPV cam time sekolah lama..So dia dah tak ambik subject MPV..Akak cakap sekarang adik dah suka duk kat sekolah tu...akak tengok result exam dia pon dah OK sikit...kawan2 pun ramai...2 minggu sekali dia akan balik rumah...

Hari tu time aku balik cuti bukan main lagi macam2 dia cerita..Muka pun ala2 excited gitoww...Tau tak dulu mase sekolah lame dia cakap dia bosan duk dalam kelas MPV sebab hari2 belajar pasal paip JAMBAN..Aku ketawa sampai terkeluar air mata..Baru aku tau apa yang budak2 kelas MPV belajar..Patutla kau suka ponteng!!!..Pulak tu kat sekolah baru dia cakap kawan2 dia panggil abg long Dil..Ciss!!!..poyo je..suka la tuu..(sebab kat sekolah lama dulu kawan2 panggil dia ayam)!!!haha..


Acecehhhh..kemain lagi kau erkkk...dulu bukan main lagi takut takder kawan laaa..bagai laaa..



Aku cakap comel je kau pakai baju batik walaupun kau cakap cam bangang!!!


Kau cakap sekarang kau dah lebih bersemangat nak belajar...takdelah hari2 duk tengok paip jamban...hihihi.. alat2 lukisan aku semua kau dah kebas...takper...ambiklah..nak makan pon takper..janji kau balajar rajin2..


Kau cakap sekarang kau selalu ikut kawan2 kau study...Boleh percaya ke ni??? Betul ke, wahai adikku??? Aku tabik spring kalau kau dapat upgradekan result kau..excited aku nak tengok buku rekod kau ada banyak tulisan biru...sebab mata ni dah berpinar asyik tengok tulisan merah je...hihi...|



Good Luck my brother...I'm always with U!!!!





Thursday, 29 September 2011

To My Friends.....



Sekadar untuk berkongsi... :)



To My Friends Who Are…NOT SO SINGLE...
Love isn’t about becoming somebody else’s “perfect person.”
It’s about finding someone
who helps you become the best person you can be.

To My Friends Who Are…HEARTBROKEN
Heartbreaks last as long as you want and cut deep as you allow them to go.
The challenge is not how to survive heartbreaks but to learn from them.

To My Friends Who Are…NAIVE
How to be in love:
Fall but don’t stumble,
be consistent but not too persistent,
share and never be unfair,
understand and try not to demand,
and get hurt but never keep the pain.

To My Friends Who Are…SEARCHING
True love cannot be found where it does not truly exist,
nor can it be hidden where it truly does.
Love is magic.
The more we hide it, the more it shows;
the more you suppress it, the more it grows. *

To My Friends Who Are…PLAYBOY /GIRL TYPE *
Never say I love if you don’t care.
Never talk about feelings if they aren’t there.
Never touch a life if you mean to break a heart.
Never look in the eye when what you do is lie.
The cruelest thing a guy can do to a girl is
to let her fall in love when he doesn’t intend to catch her fall.

To My Friends Who Are…POSSESSIVE
It breaks your heart to see the one you love happy with someone else
but it’s more painful to know that the one you love is unhappy with you.

To My Friends Who Are…AFRAID TO CONFESS
Love hurts when you break up with someone.
It hurts even more when someone breaks up with you.
But love hurts the most when the person you love has no idea how you feel.

To My Friends Who Are…STILL HOLDING ON
A sad thing about life is that when you meet someone who means a lot to you,
only to find out in the end that it was never bound to be and we just have to let go.

To My Friends Who Are…SINGLE
Love is like a butterfly.
The more you chase it, the more it eludes you.
But if you just let it fly,
it would come to you when you least expect it.
Love can make you happy but often times it hurts,
but love’s only special when you give it to someone who is worth it.
So take your time and choose the best!




Three things never return:

the past,
the neglected opportunity,and the spoken word



Sharing is CARING :)

Monday, 26 September 2011

Thursday, 22 September 2011

Monday Night Talk :Ketika Cinta Bertasbih

Assalamualaikum...
Hari ni hari jumaat...tapi nak update pasal hari isnin lepas...errkk??boley??:P Malam tu kan Kelab Ikatan Study Islam(ISI) anjurkan Monday Night Talk yang tajuknya Ketika Cinta Bertasbih..Barisan panelnya kan Wardina Saffiyah yang cun lagi lawa, Irma Hasmi yang chomel, Sham Kamikaze yang berjanggut >_<, Ustz Farhan dan Ustz Zul...


Barisan panel yang cun dan kachak


alaa alaaa ayunyerr Irma....:)


Cara Wardina describe tentang cinta dan nasihatnya bagaikan seorang ibu sedang membebel kepada anak2nya...So cool and styleee .....Bak kata Wardina "Lelaki yang berani menyentuh wanita yang bukan halal baginya bermakna lelaki itu sedang menghina wanita tersebut"...Yes!!she is right...*take a note* :)


Barisan Ustz dan bekas penyanyi rock.....Setiap ceramah ustz pasti ada lawaknya...You're so cool laa ustz!!



Petikan gitar yg superb oleh Sham Kamikaze...


Barisan peminat yg bgitu agresif untuk bergambar......terutamanya my bff Adex Ema...heeee XD





muka serious + penat...haiihhh..memang penat malam 2..dah la x sempat nk bgambar ngn 2 org artis tu..apeeee pon x bleh


Apa makna LOVE kepada kita???


Apabila kamu bertemu dengan seseorang,maka lihatlah kelebihan yang ada padanya.Dan engkau katakanlah kepada dirimu sendiri,”Mudah-mudahan jadilah dia di sisi Allah lebih baik daripada aku dan semoga Allah mengangkat darjatnya.” :)....


Maka Begitulah cinta.....

Saturday, 17 September 2011

Dear My Friends




       Your "kindness" may be treated as your weakness.
       "Still be kind"


        Your help to others, may go unneeded & unnoticed.
         "Still be helpful"


         If you are "honest & frank", people may cheat you.
         "Still be honest"


          If you find happiness, your enemies may be jealous.
          "Still be happy"


              The good you do today, people will often forget tomorrow.
              "Do good anyway"

Because it's between you & ALLAH, it is never between you & them





. p/s: So!!! keep smile :)

Terbang Sekeping Jiwa

There is the time when u're feel alone...
No one around u, even ur friends or FAMILY....
U could feel nothing but loneliness and sadness...
Solitary..
Thinking 'bout ur life, future, God, hereafter and all the creations..
U felt so hard to breath.. Hard to live this life...
But there must be thousand reasons why...
There must be a reason why u're here...
There must be a reason why I am here...
Allah create us..
Allah loves us..
Yesterday Allah helped us..
Today Allah helped us..
Tomorrow Allah will help us...
Forever Allah will help us..
Say Alhamdulillah..
All praises to Allah...
~Al-Mukhlisah,


                                YOUR LITTLE PRINCESS
       -No matter how cute she is or how much of HERO you are her... Someday she will break your heart!!!!




p/s:Allah is with me :( but I know I'm not a good slaves

Wednesday, 14 September 2011

A STORY OF A SAD GIRL..

Her name was Grace
She was only five
This is what happened
... ......When she was alive

Her dad was a drunk
Her mom was an addict
Her parents kept her
Locked in an attic

Her only friend
was a little toy bear
It was old and worn out
And had patches of hair

She always talked to it
When no one's around
She lays there and hugs it
Not a peep of sound

Until her parents
unlock the door
Some more and more pain
She'll have to endore

A bruise on her leg
A scar on her face
Why would she be
In such a horrible place?

But she grabs her bear
And softly crys
She loves her parents
But they want her to die

She sits in the corner
Quiet but thinking,
" God, why? Why is
My life always sinking? "

Such a bad life
For a sad little kid
She'd get beaten and beaten
For anything she did

Then one night
Her mom came home high
The poor child was hit and slapped
As hours went by

Then her mom suddenly
Grabbed for a blade
It was sharp and pointy
One that she made

She thrusted the blade
Right in her chest,
" You deserve to die
You worthless pest! "

The mom walked out
Leaving the girl slowly dying
She grabbed her bear
And again started crying

Police showed up
At the small little house
They quickly barged in
Everything was as quiet as a mouse

One officer slowly
Opened a door
To find the sad little girl
Lying on the floor

It must have been bad
To go through so much harm
But at least she died
With her best friend in her arms..









p/s:kesian budak ni kan..citer ni may not be true, but bagi aku laa child abuse is real and loads of children die in the hands of their sick parents. Child is a trust from Allah and they must be protected and loved...

Wordless Wednesday



Tetiba rasa sunyi...
nak balik Terengganu boleh????hehe

       Rindukan pasangan bahagia nih!!!


Rindu dia ni jugak!!!rindu nak gadoh2, sekeh kepala dia then cakap "aku kan kakak"


lebih2 lagi yang ni...rindu nak dukung dia

Rindukan suasana ni!!!!



......................u____________________u

Friday, 9 September 2011

Betulkan Niat



Habis je phase test tadi terus balik hostel!!Menyampah!!!
Aku benci soalan physic tadi..*(Bajet!!padahal aku yang tak pandai)*
Salah siapa?? Salah Aku!!!! suka main-main dalam kelas!!! :(

Sedang duk menung2 depan laptop tiba2 aku dapat e-mail dari cikgu sekolah aku dulu yang agak rapat dengan aku..Terharunyer ada jgak cikgu yang tanye khabar..XD
Rupanya cikgu tu baca blog aku..hehe malu den!!!
Banyak benda yang dia persoalkan kepada aku..Kenapa aku jadi lalai macam ni!!Kenapa aku berada di sini!! Apa tujuan sebenar aku berada di British Malaysian Institute ni!!..Ini betol-betol mengharukan gua beb!!segan pon ade :P

Hanya pesanannya yang aku nak kongsi kat sini :)

Azizah...
Fokuskan kepada misi,,
Betulkan niat kenapa awak berada di sana,,
Ingat Allah,,
Ingat ibu bapa,,
Jangan leka dengan cinta sesama manusia,,
Hindari rindu yang melalaikan,,
Tekadkan hati,,
Kuatkan Iman,,
Insyaallah,
semoga awak manggapai cita-cita awak..

Insyaallah cikgu..Pesanan cikgu akan saya ingat sampai bila-bila..
Terima kasih kerana mengingatkan saya..
Saya sayang cikgu!!!<3<3 n______n