Saturday, 28 April 2012

What We Call Usrah(Bulatan Gembira)



Assalamualaikum...

Bulat itu comel..ekk tetibe =_="
Kenapa aku sebut pasal bulatan?
Pernah X korang tengok sekawan or keluarga duk sembang2 dlm bntuk bulatan??
Harapnya dorang tengah buat prbincangan ilmu..Bukan mengumpat yer!!
Nahhh!! Itulah yang dinamakan Usrah..

Usrah not means berkumpul duk dalam surau only..
Usrah jgak not means ceramah...
Usrah is from kalimah Arab, (الأسرة ( yang bermaksud keluarga Or nak maksud yang lebih clear lagi usrah tu kumpulan or individu or mukmin yang beriman ngan agama Islam, berusaha and tolong- menolong antara satu sama lain untuk memahami dan menghayati Islam.. That Is USRAH!!

So, apa yang aku nak cerita pasal Usrah kali ni?
Saje2...heee...

Kalau korang peminat Naruto Korang perasan tak??
Naruto happy sebab dia ada usrah (keluarga) yang menyeronokkan.
tapi, kenapa masih ramai yang bosan dengan usrah?

Maybe kita faham yang usrah itu just perjumpaan mingguan yang di dalamnya ada pengisian majlis ilmu tetapi dalam jumlah yang lebih sedikit pendengarnya.
HELLO!!! Ia lebih drpd tu..

Apabila usrah dilihat seperti itu, maka ia tidak ubah seperti sebuah ceramah berskala kecil.
Sesebuah usrah yang semacam itu tidak mungkin mampu membina keperibadian ahli usrahnya seperti ahli-ahli usrah Naruto.
hehe..tetibe Naruto lak terbabit sama.. OK jujur..Aku bukan peminat Naruto yg tegar mcam adik aku..
Tapi dsebabkan dia slalu ontime tengok citer tu aku terbabit sama sampai aku ingat watak2 dlam kartun sengal tu..n____n

So, apa kaitan Naruto dgn usrah skarang?
Bayangkan Naruto hanya duduk bersimpuh mendengar tazkirah daripada naqibnya. Pasti dia tak mampu nak berlawan dengan geng-geng brutal. Memalukan bukan!!
Itulah yang akan terjadi bila sesebuah produk yang gagal di dalam pendekatan dan tidak jelas di dalam matlamatnya.. Sesungguhnya Usrah adalah perkongsian.

Mengenai usrah Naruto, ia telah diketuai oleh seorang naqib. Naqibnya, Hatake Kakashi merupakan antara naqib terhebat yang diiktiraf oleh Konoha (kampung Naruto) Bukan tu jer, naqib ni gak boleh dianggap sebagai naqib genius sebab berjaya tamatkan pengajian di Akademi Ninja pada usia 5 tahun dan menjadi Chunin ketika berusia 6 tahun.
Di sini kita lihat,
Kakashi telah membentuk satu karisma yang hebat ke atas anak usrahnya pada peringkat awal! Sedikit taaruf (pengenalan), yakni rukun usrah pertama dalam usrah Naruto yang dipimpin oleh Kakashi.
Usrah Naruto (juga dikenali sebagai Usrah 7) telah dibentuk oleh Genin yang terdiri daripada Uzumaki Naruto (うずまきナルト), Uchiha Sasuke (うちはサスケ) dan Haruno Sakura (春野サクラ).
Ahli2 usrah ini telah dipilih bagi mengimbangi kebolehan masing-masing.
Naruto, ahli usrah paling teruk dalam pasukannya mendapat manfaat daripada kecerdikan Sakura dan kecekapan Sasuke. Sakura pula mendapat kebolehan bertarung daripada rakan-rakan usrahnya secara tak langsung manakala Sasuke mendapat faedah melalui taklim yang tak pernah putus daripada kedua-dua ahli usrahnya.
Nah, inilah tafahum (rukun usrah kedua) hasil didikan usrah. Saling mengenali dan melengkapi.
Hasilnya?
Lahirlah kader-kader seperti Naruto yang mempunyai fahaman ukhwah yang tinggi bagi menyelamatkan ahli usrahnya, Sasuke daripada terus diheret ke dalam kegelapan.
Sasuke telah tercampak ke lorong kotor kehidupannya dengan menyertai usrah lain (Akatsuki) yang terpesong perjuangannya. Kerana sayang kepada Sasuke, api semangat Naruto sesekali tidak pernah padam untuk menyelamatkan sahabat kesayangannya daripada terus lalai dan usaha mengembalikan Sasuke kepangkuan Usrah 7 tidak pernah putus.
Macam misi telah dilakukan oleh Naruto untuk menyelamatkan Sasuke walaupun menemui pelbagai jalan buntu semata-mata kerana nilai ukhwah.
Inilah buah didikan usrah, kesan daripada kefahaman yang tinggi telah menyebabkan Naruto bersusah payah ingin menyelamatkan Sasuke yang timbul daripada dasar usrah ketiga iaitu takaful (saling tolong-menolong). 

Dalam fikiran aku sekarang??
Adakah kita berada pada tahap usrah ini...? sehebat tahap Usrah Naruto??


Pagi tdi time joging jumpe Si Comel ni tgh gigit rumput....

_
Sesi usrah brsama kwan2 di pagi hari :)






Usrah dan kasih-sayang saling berkait...
dan bukankah berusrah itu jauh lebih baik drpd kita duk brsembang kosong atau mengumpat?? o.O"


Sekian.. :-)

Wednesday, 25 April 2012

I Got The Answer



Assalamualaikum Cinta....heee


 mood OK smacam ekk.Actually X pon...
Tengah duk sarabut2 siapkan assignment sempat lgik aku update blog..Crazy right?? ^_^"
Ni just nak citer tentang soaln yg prnah aku tulis lam entry aku yg lpas
"Kalau Allah tu maha Berkuasa knp Msti ada malaikat?"
Hemm..Ak pon Xtau knap org tu tanye aku..tetiba jer.haihhh...pelik2 sgguh..
Dengan Lagak cam detektif Conan semua orang aku soal.. tpi jawapn semua X mmuaskan hati..mcam2 jwapan macam2 komen aku dapat... yang marah pun ade sbab ni brkait rapat ngn akidah kita.....huhu Janganlaa marah Aku...
Gua X salah bro..u__u

Finally aku tanye gak Ustaz kamal,org yg lebih arif bab2 agama ni..heee..Ustaz fevret aku kt sni..
OK!! Ustaz cakap

-"tanda Dia berkuasalah dia jadi kan malaikat yg hebat. 
Adakah selain Allah boleh buat mcm malaikat? masak maggie pun hangus kan? 

erkk..pe kaitan ngan masak maggie pn hangus lak ni? adoii..rse nk ketuk2 je kpala ni..susah tol nk faham =_="

-"yer..sbab yg simple pun makhluk tak boleh buat apa tah lagi yg lebih hebat spt malaikat tadi.
Tadi pagi orang tanya saya tanda kewujudan Alllah adanya alam ini. Dia tanya kalau alam nie tak ada mcm mana? "saya kata kalau alam nie tak ada maka kita pun tak ada mcm mcm mana nak tanya?"

"hemm..btol 2 ustaz.stuju sangt. :-)

-Semalam tngah syok duk siapkan management tetiba dapat pm dri SA..

"Dear, nk jwab soalan zizah 2 psal malaikat..sngaja SA tak comment sbab tkut nant timbul fitnah pada jwapan SA.".  ;-)

First thing, kita perlu tahu, untuk memahami sesuatu kene dengan ilmu.
Sebab klau tanpa ilmu, ibarat kita brjalan dalam gelap.. sudah diberitahu tenantg jalan2 mane yang perlu diikut,kiri ke kanan, brapa meter..
Tapi, disebabkan Xde cahaya, maka susah jugak kita nak smpai ke tempt yang dituju
..
SETUJU??

-Yup!!! absolutely right :) 

-Jadi kita Xleh nak snang2 jawab sebab ia prsoalan akidah yang boleh mnyebabkan kita ragu dengan ALLAH..
Umpamanya, kita terangkan pasal bgaimana suatu circuit 2 brfungsi pd org balajr aliran sastera.. kita bleh tergkan tp die xkan faham.. ^_^ 

-So, untuk persoalan tu..SA rujuk kat orang yg lbih arif,ade ilmu sikit.. katanya, sebab ALLAH berkuasa laa maka ALLAH mnciptakan malaikat.
Untk mnunujukkan sistem pntadbirannya yg hebat.. Dengan kudrat yg ada, dengan iradat ALLAH, dgn hayatNYA.. Maka Dia mnciptakan malaikat, manusia, alam diatas kehendak..
Umpama sultan..Dia berkuasa tapi klau dia takde pentadbiran, takde benda utk diperintah, so,camne dia nak mnunjukkan kekuasaan yg dia ada? 

SETUJU??

-Sangat2 setuju..eh! sama cam jwapan ustaz Kamal.. :)

-bgi SA, setiap persoalan mesti ade jawapan..
ALLAH da bagitahu, jangan tye pasal zat sahaja..yg lain, pasti ade jawapan maka, antara pnciptaanNYA ialah malaikat ..lebih kurang.. Tapi ALLAH tak sama dengan sultan tadi..
Dia mnciptakan pentadbiran dengan kehendak, kekuasaan Dia.. malaikat yang sntiasa beribadah 2 pun, diatas kehendak DIA..rukuknya, sujudnya, zikirnya..semua datang dengan sifat2 ALLAH
..

-Tu zizah kena belajar tentang ilmu makrifat.. mngenal ALLAH 2 bgaimana..klau SA nak terangkan panjang lebar pun takut zizah X faham.. senang cerita, Dia cipta sebab Dia nak tunjuk kekuasaan DIA..
Beza dgn sultan..sultan ada kuasa..ada pentadbiran, tapi menteri2 yang dikerah 2 melakukan kerja (ketaatan) dengan kuasa yg lain. mksudnya kudrat yg ada pada diri mereka, bukan kudrat sultan..sultan just bagi arahan.
Tapi ALLAH, bagi arahan dan arahan yang terlaksa oleh malaikat 2 berlaku diatas kehendak ALLAH.. iaitu KUDRAT dn IRADAT ALLAH sndiri..Tu kene pergi pada tauhidkpda ALLAH..


-Tak tahu zizah puas hati ke dop..tapi 2 la jawapan yang SA bleh bagi..
Kadang2 kita X perlu jawapan dalam skema, cukup skadar kita faham penciptaan ALLAH yg lain utk mmbuat kita faham knapa ALLAH mnciptakan..
pehe doh??? maaf, SA takleh nak bagi jawapan tepat, tapi at least ia akan terang dengan pencerahan ilmu.. bukan stakat kefahaman. sbab bila dengan kefahaman sahaja, lepas tahu, terus trhenti..
Takdop doh persolan untuk menghuraikan lagi..sedangkan dengan ilmu, jauh lagi boleh capai.
wallahua'lam..

Fuhhh..kemas!!Clear!!!Lepas ni tenang skit fikiran aku..
Terima kasih sangt2 SA :-)

So please please please lepas ni jangan mmpersoalkan..Jangan tanya aku benda yang pelik2 ni lagi..
Jangan tanya kalau ada perempuan knpa ada lelaki??..
Kenapa perlu ada neraka?? 
Kenapa perlu ada syurga??
Tolonglaaa..annoying tau X!!!!!
..

Sebab semua soalan tu memang kita dah tahu...
Kewajiban kita YAKIN dengan Allah taala...
Memang setiap soalan tu ada jawapan..
Tapi jangan terlalu mempersoalkan tentang apa yang Allah dah tetapkan atau ianya nanti boleh menggoyahkan iman kita...

Tu pendapat aku, hamba Allah yg hina yang masih jahil tentang agama...
Tapi hanya ni jer jawapan yg mampu aku cari..
Yang penting apa2 persoalan kita kena rujuk kepada yang lebih arif... OK!!!! :D


Kuasa Allah yang cipta Langit, Bumi dan seisinya...
~Rindu nak daki Bukit Broga lagi... >_<~

Saturday, 21 April 2012

Ujian Mematangkan Kita

Assalamualaikum...

 Dah brapa hri aku x jenguk blog aku ni...
Assgment belambak baiiiii...tension gua...huhuhu T___T

 Emm...X tahu nak mula dari mana...
Pagi tdi lam pkul 7 dpat msj dri Sarina..
"Dah siap? Jom cycling..Klau bleh kekalkan wudhuk..Ti boleh kita dhuha sama2" hik2...
dlm kpala aku,"ooo nnti msti nk bhenti kt msjid mna2 utk solat dhuha"
 So pagi2 lgi kitorg brbasikal masuk kampung... Fresh giler bau rumput, hutan2 wktu pagi camni...
Siyes buat aku tringat kt kampung...rindunyerrrrrr Tak sabar nak tunggu cuti sem..nak balik kampungggggggg!!!!!

 Lepas je balk kt BMI kitorg bhenti kt blakang Dewan Gemilang..
And guess what..Sarina ajak solat dhuha kt situ..
Jom kita aplikasikan apa yg Ustaz Ramli ajar...ececehhhh cam fizik lak nak main aplikasi2 ni kan :D
Solat Kt atas tar 2...Ya Allah excitednyerrrr...
Best sangt solat dhuha sama2 kt situ..Tringat aku mase training facie kt Ulu Yam dulu. Solat beramai2 kat atas padang..walaupun sujud atas rumput tpi nikmat solat tu X ternilai harganya..

 Habis je solat dhuha sama2... Kitorang berusrah sama2 kt situ...
Share semua masalh n solution sama2..Inilah dia nikmat ukhuwah..
Sarina cube cungkil apa yg terbuku di hati ni..
Nak je aku ceritakan semua benda yg tgh sesakkan nafas aku ni..
Nak je aku lepaskan semua...Tpi biarlah dlu... Bila aku dh btul2 brsedia nnti akan aku kongsi...

 Aku teringat satu soalan dari seorg hamba Allah yg brtanya pada aku 2 hari lepas..
"Kalau betul Allah tu maha berkuasa kenapa mesti ada Malaikat"?
Gila punya soalan..Bagi aku solan 2 btul2 mncabar..
Sarina pun tujukan balik satu soalan
 "Kalau Allah tu maha adil knpa msti ada yg bukan islam"?
then dia bagi aku satu aplikasi..
-Ada seorang kontraktor, dia nk buat rumah... Dia ada kayu sepanjang 3 meter.Tapi yg dia nak guna cuma 2.5 m..Apa yg kontraktor tu nak buat??
-Aku jawab"potong!!ambik 2.5 yg dia nak tu"..
-So, sebab tu Allah mnjadikan mnusia ada yg Islam dan kafir.. 2.5 m tu adalah org islam..baki 5 m lagi tu utk org kafir..


Allah nak mencantikkan lagi kehidupan kita.
Baru aku faham.. Kalau xde semua tu xder life la..mksudnya x perlulah kita diuji dengn dunia..
Masukkan ke syurga terus...X perlu tarbiyah...X perlu merasa onak duri dalam jaln menuju ke syurga..
X perlu buatla dunia ni.. tapi setiap yg Allah ciptakan 2 ada hikmahnya tersendiri..
So kalau malaikat 2 Allah x cipta...manusia ada kekuatan ke nak tengok wajah Allah??
Sedangkan nabi sendiri pun pengsan tengok Allah..Inikan pula kita biasa yg hina dan penuh dosa ni.. 

hemmm... :-)
Kita semua pn x lepas dari masalah kan...
Sarina kongsi dilema yg tgh dia hadapi skarang..Nak stay blajr kt sini k nak gi UK..
Istikharah dah buat...hati lbih mmilih nak stay kt sini..
tapi blajr kt sini k kt luar k ada benefits masing2..
belajar kt sini dkat dgn org2 trsayang n lebih senang...
Kat luar kena lebih kuat tarbiyah diri.tpi hikmahnya kita akan lbih tuff mnjalani khidupan..

Aku pn actually takut nak bpisah ngn Sarina..
Bagi aku dia btul2 kwn yg baik.. Klau dia xder sapa lagi nak ajak share masalah...
nak share puisi2 islamik..kata2 hikamah dan nasihat.. Dan ajak utk mntarbiyah diri sama2...
Aku lebih selesa ngn dia...dah mula jatuh sayang kat dia.. T__T

SA kongsi 1 cerita yg pernah Ustz Ramli critakn kt dia...
Pda suatu hari seorang ayah mmbawa anaknya naik LRT..
Oleh disebabkan anaknya x prnah naik LRT, budak 2 pun trlalu excited..
Dia menyanyi2 dan melompat2 dlm LRT 2...Then ada laa seorg pnumpang lain yg mnegur si ayah knp x marah anaknya 2 buat bising?
Si ayah pun brkata" Anakku ini bru kmatian bondanya"..
Dlm 1 mggu ni bru hari ni si ayah dapat tengok anaknya senyum dan bercakap..


 Biarlah...Kita sbenarnya x bleh judge seseorang 2 dari jauh..
Cuba kita berada kt tmpat dia bru kita bleh rasa..
Kalau kaki kita saiz 8 cuba kita pakai kasut saiz 7..apa kita rasa??"
So jangn trlalu cpat manilai sesorang 2 seblum kita selami hati dia..
 Allah...
Kehidupan yg kau anugerahkan ni sungguh indah...
Ujian mematangkan fikiran...ada hikmah trsendiri...
Kalu kita pakai kasut...ada yg cuma pkai selipar...
kalau kita pakai selipar...msih ada yg cuma brkaki ayam...
Bersyukurlah dengn apa yg kita ada...
Kita rasa hidup kita ni penuh ngn masalah.. tapi kita kena ingat ada lagi yg lbih sush drpd kita...
Saudara kita di palestin dan Syria hari2 brdpan dgn ketakutan, risiko kmatian, kebuluran...
Makanan pun asal ada..Tapi mereka still boleh trsenyum..

Kita kat sini???
Baru ada masalah sbesar hama dan nak nangis kuar air mata satu baldi??
Kemonlaaaa...
Kalau takder masalah takder life la derr!!!!

OK...sampai kat sini la dlu aku nk share...
Rsenyer da ckup pnjang ni...msti mata yang tngah baca pn da naik juling kan...hehe
Salam sayang, Assalamualaikum :-)



Tulislah perancanganmu dengan sebatang PENSIL..
Serahkan pula PEMADAM kepada Allah..
Dan izinkan-Nya memadam bahagian yang tidak sempurna untuk digantikan dengan perancangan yang lebih baik..
Sebagai HADIAH ISTIMEWA daripada-Nya untukmu..

Sunday, 15 April 2012

Rakaman Liga Ilmu(Astro OASIS)

Assalamualaikum..





Best btul selasa lepas,
coz dapat brdating ngan Ustaz2 n Ustazah2 pilihan kat Dewan Gemilang..Siyes jeles tengok dorang
berdebat..mnunjukkan banyaknya ilmu yg dah mereka faham berbanding kita yg lemah ilmu agama n baru nak merangkak-rangkak ni..n____n

Ni la namanya LIGA ILMU..
Semakin kita korek semakin banyak yg kita tak tahu...


Ni laa Ustazah pilihan tu..
Ustazah Azizah.. :p KAKAKAKAA..Sila jagn percaya K..

jom tengok gambr2 dorang...



Sesi berdebat bermula...Riuh 1 Dewan ari 2..bukn sbab uztz2 n ustazah ni buat lawak..
Tpi klakar ble tengok cara Dr Riduan Tee gelak...haha



Dengar pendapat Imam2 ni tentang Lelaki Lembut VS Perempuan ganas o.O"


Sesi malam..bhagian ke-2


Imam muda Azhar...n________n


~Ilmu dan amal yang tidak disertakan dengan perantaraan dakwah akan menjadi adat dan ilmu yang diperolehi secara adat akan menjadi perantaraan untuk mencari duit.
Ilmu sebenarnya ada dua (jenis) iaitu ilmu di lidah dan ilmu di hati.
Ilmu maklumat sahaja tidak cukup.
Berada dalam Majlis Ilmu untuk mendapat maklumat, maka kita tidak akan dapat apa-apa.
Ilmu adalah seperti yang dikatakan oleh Nabi Khidir A.S. kepada Nabi Musa A.S., "Carilah olehmu ilmu yang dapat kamu amal”.
Ilmu ialah apa (perintah) yang Allah kehendaki ke atas kita.
Oleh itu, dalam Majlis Ilmu, kita perlu dengar dengan penuh tumpuan bagi menambah yakin kepada Allah Taala dan dengan niat untuk amalkan atau islah diri kita serta menyampaikannya kepada orang lain....Wallahualam..

Sunday, 8 April 2012

Santai Last Week



Assalamualaikum...




Hari ni hari Ahad..
Hari ahad dh kena balik BMI...
alahai malasnyerrrrr... T___T huhu

Hari ni dah taknak citer pasal minggu lepas yang annoying tu..
Buat sakit hati je...minggu ni bab baru...
So semangat kena baru...
Buang yang keruh ambil yang jernih...
walaupun aku still marah ape yang korang buat 2..
Tp aku dengan rela hati maafkan kau...Ape pun kau tetap kawan aku..
Dah aku anggap cam adk beradik dh pun..
Harap kau x ulang benda yg pelik 2 lagi...

OK dah..2 je..malas nk tulis banyak2...
Nah!!! tempek gambar tadi sikit..
Bawak si Damia ni jalan2 kt Putrajaya..
"Pandai kau yer budak...Pokai ciksu kau ni sebab belikan kau basikal..
Tapi xpe...Untuk Damia no hal lah...haha..LOVE <3<3<3




With the big bos..Abg.Sul...x lama lagi dorang da nak dapat baby..heeeee..soooo sweeet..




Ni lerrr Kak Cik I..Skunk dia da pindah sini...Hepi sangat2 :D





Damia dan basikal baru....



Eh2...Ni Daniel...adik Damia....
Asyik citer psal kak mia jer kn..x aci laaaa..hensem X sayer??heee XD






The kids with their mama..




Ini lak si abang n adik kesayangan beliau...keh3 :P




OK...that's all
Bye peeps..Have a nice week :-)