Tuesday, 27 December 2011

2012 Please be Nice to Me

Assalamualaikum..:)


wink winkkkkk

Photobucket
tip tap tip tap cuti sem da nak abis



Bbrapa ari lgi nk msuk tahn baru...
Tahn baru tak sah klau takder azam baru .an an an????
Bulan lepas baru je sambut tahun baru Hijrah 1433, T pulak tahun baru Masihi 2012.

Tahun Masihi lebih significant sebab itu yg kita gunakan lam urusan seharian kan :), So ramai lerrr antara kita lebih cenderung tanam azam tahun baru pada tahun pada permulaan tahun baru Masihi...heeeee..ade pahammm???

Baru je aku nak buat kenangan manis dlm tahun 2011 tetiba dtg lak 2012. Tak sempat aku nak tunaikan hajat2 2011 yg dah lama terbuku. ^,^

Act tak sanggup nak letak azam baru banyak2..Rsenye lam entry aku utk tahn baru hijrah dlu ak da macam2 ak wish utk tahun baru... I just hope n make my life better than b4…masih banyak perkara untuk diperbaiki…but just berpegang ngan 1 word..be better..
so..tak kisah la, in what way…
Emmm..Nak jadi dak matang leh?? hahaha..matang laa sangt..Bukn nk jadi tua K..means nk buang sume prangai x snonoh kanak2 riang n perangai budak skolah yg still lgi trlekat dlm diri ni..Nak jadi org yg brcita2 tggi..ad prinsip utk dipegang..Yup!!! :)



Photobucket
hemmm..zamn dak skolah dah brlalu K...skunk da jadi dak U..bukn lagi budk yg  nk ambk SPM..wake up wahai Nor azizah..wake up..No more Childish...:D


Photobucket
sila buang perangai2 zaman dragon ball n doraemon yg ade..
jgn jadi sengal lagi cam budk lam gam ba tuhh



Now whatt????
aku masih lagi mencari haluan hidup n Still lagi terkial kial ....
InsyaALLAH . tak nak lagi di takuk lama .
Just ready utk mgharungi tahun 2012..Bila tahun brtambh umur pon brtambah..
But still lagi belasan taun K..hehe..

Bubyeeee....time kaseh daun keladi sebab membaca...
Ingat "Banyak Membaca Bayaklah Ilmu" muehehehhh XD

Thursday, 22 December 2011

Jangan Mencari Terlalu Sempurna

Assalamualaikum


Pernah Dngar ta ayat2 nih??



Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.



Begitulah juga .........
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....  


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
Cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak....
Tentu sukar untuk kamu menambalnya semula....
Akhirnya ia dibuang....
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....





Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya....
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....  


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.  

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL....






Sharing is Caring :)
sumber

(DR.FADILAH KAMSAH)

Tuesday, 20 December 2011

Dah Biase Daaa =,=

Assalamualaikum....



Cuti2 camnih ape lgi yg ak leh buat..Klau x kuar ngn kengkawan msti duk dpan tv...Tp aku bkn kaki sinetron kehhhh!!!
Klau korang yang memang kaki drama or sinetron. Aku yakin korang konfem lali ngan adegan2 sebegini. Seriously memang klise...buat ak mnyampah!!!Sumpah!!!!.^,^

First,Citer Indon..kul 2.00 ptg uhhh TV3 :P

Plot cerita actually pendek2 je belake.Tapi beliau ada cara nak lengah2kan sampai satu jam.
Satu hari pun boleh. Tak caya sudah.

Kamera zoom si gadis...

5 saat berlalu...
"Tanter (makcik), ngapain buat begini kepada mama saya??? Tanter kejam!", biasa nya pompuan ni ngan mak dia diculik sebab makcik dia nak kat harta atau nak balas dendam.

Zoom lagi 5 saat.. Kali ini tanter tu punya muka lak.

"Hahaha!! Biar kau rasain!! Biar keluarga mu merana!! Tanter akan hapuskan keluarga mu! Huahuahua!!!", tanter tu cakap nak bunuh keluarga dia. Semua ayat nak ada tanda seru.


Zoom muka si gadis baik pulak.. 5 saat...

"Tidak! Jangn tanter!", si gadis mohon jngnn diapa-apakan mak nya.

Zoom lagi 5 saat.. Siyes untung buat sinetron camnihh.

"Haha! Kesian banget kamu. Menjerit la kuat2 karna ngak ada sapa2 akan mendengarmu. Muahahaha!"...

"Please jngn! Kesiankan kami sekeluarga tanter... Fakk you. GO TO HELL", Gadis tu maki hamun tanter dia. So Unrespect with the oldies kan?

Zoom lagi 10 saat.. Kali ni semua benda dia zoom. Si gadis, si tanter & juga kawasan persekitaran. Tak lupa juga pada cameraman dia pun kena zoom time tengah korak korek idong. Pastu bersambung minggu depan. Mudah kan?

Kesudahanya aku maki hamun diri sendiri sbab buang mse sejam depan telebisyen yg xder pekdahnyer..Ayah ak plak "Beci nengok eh citer indon ae..citer hk asal sari je kat smggu bru abih" Adoyaiiii =_=".

Dengan mengamalkan teknik satu dialog satu zoom. Satu cerita yang asalnya 10 minit akan jadi satu jam.

Bijakkkkkk-Bijakkkkk!!!!



second lak drama melayu..but citer omputeh pon ade gak camnih

Ceritanya si gadis dlm keadaan lemh gmalai.ngan rambut kusut masai, mata lebam2, pakaian compang-camping sambil menangis kat atas bagunan. Dngr2 citer dia nak tejun bngnn coz frust ditonggeng oleh balak dia...ishhh3

"Isk..isk..isk.. Iskandar kenapa buat camni kat aku? Wuwuwu"T___T

kawn beliau dh resah.tak tau nak buat camne. Salah sorang kwn beliau call bomba dan jgak mamat tu
 - Iskandar.

Bomba yg sampai dulu. Ececehhhh..Pdahal klau balak dia dtg dulu tak stylo lah. Kena bagi smart ckit..

However, bomba yg pakar pun cuba approach dak awek tu. Tapi tak jaya.

5 minit later.... Si balak cpat2 dtng gaya macho2 rmbut pacak2. Kalau Robert Pattinson nampak mesti kecik ati. Seriusly.

X payh nk bnuh diri sngt lha kan!!! gadis nk bnuh diri sebab aku prkare biase...
Den ta heran dah :P

"Maria! What's this? Please jgn buat if U sygkan I", dh tau org tu nak bnuh diri lagi mau tanya.

"Aghh penipu! U kejam. U tak saygkan I! I menci you sampai bila-bila" menciiii, pdahal jap agi dia nak mati tau.

"NO!!. U salah paham. I cintakan U. Rokiah tipu U. Dia sengaja buat camtuh sbab dia nak U jeles!!. Then, dia nak sakitkan hati U je", si balak try explain.

Mata si Maria ni trus membulat. Cam kena renjatan elektrik kejap, so dah sedar balik ar 2 balak dia still nak ngan dia.

Oleh itu, Maria angguk2 senyum. Balak pon senyum. Kawan-kawan pun senyum. Pakcik bomba pun senyum sambil hulur jari tengah. Tipu....:P.
Suddenly.... Maria nak bangun nak balik ke pangkuan boipren dia but malangnya tergelincir tepi bangunan. Hampir2 terjatuh

Boipren dia jerit2 sambil lari2 kat Maria. Semua orang yg hepi tadi cemas balik.

"Tiiiidaaakkkkk! Mariaaaa!", sambil lari. Lompat. Bergesel ngan tanah. Merangkak sikit. Last capai tngn aweks dia. Berjaya.

Ntah acane laki tu bleh capai tngn si awek korang jgnn tanya aku.
aku pon musykil.=,=


Camtulahhhh citer indon n drama2 melayu...
Panjang lak analisis ak kli ni...hehe..Korang pon msti duk pikir cam ak jgak kan...brkerut2 dahi kalu tgk drama...Ta pyh nak minad sngatlha kan...T korang jgak yg duk bebel sorg2 dpan tv...

K,babai :)

Monday, 19 December 2011

I've Learn Something

Assalamualaikum




Baru je hbiskan 1 lgi buku utk cuti ni....
Eekkkkkkk!!!buku lagi?...asik2 buku...suka btol aku analisis buku kan..
Nak tambah ilmu..cam iklan kt RTM 2 laa..."byk mmbaca bnyklah ilmu" .=,=

Haha..Act buku ni da lme kakak belikn utk ak but x smpat nk hbiskan...Aku just guna
bila nak cari prkataan english yg pelik2 n tambh vocab...Ape Isi kt dalamnye pon ak tak tau...Takdo makno eh den nk habskan semuo ehhh...Ingt ank Mohd Nor ni rajin sngt ke? :P



Ni lerrr bukunya!!! tengk tajuk!!! tengok tajuk!!!! ngeeeeee
Jgn tnye knape ak bce bku nih!!! kan da ckap nak tmbah ilmu :D
How to Stop Worrying and Start Living by Dale Carnegie...Banyk manfaat klau korang bce bku nih lbih2 lgi klau kpale otak tgh serabut....


Pak cik Carnegie hsilkan bku nih sbab ramai minah2 n mamat2 kt NYC 2 slalu rsau n bimbg x tntu fasal..Dorang mnyakiti diri dorang sndri sbab trlalu rsaukan kdudukan dorang dlm khidupan ni..(maybe sbab dorang x smbahyang kan =_=")
So, Pak cik Carnegie pn hsilkan bku ni utk cari solution acane nk hentikn pnyakit rsau dorang tuh....XD

OK first ak trtarik ngn 1 rangkap kat bku ni
Let's never try to get even with our enemies, because if we do we will hurt ourselves far more than we hurt them. Let's do as General Eisenhower does: let's never waste a minute thinking about people we don't like.

Yup!!!musuh jgn dicari...kelak ia akn skitkn dri kita jauh lbih drpd ksakitn yg kte bagi kt musuh kta...jgn buang masa duk fikir org2yg x suka kita...takdop pekdoh..paham??? ^;^

Count your blessings--not your troubles!
Let's not imitate others. Let's find ourselves and be ourselves, for "envy is ignorance" and "imitation is suicide."
When fate hands us a lemon, let's try to make a lemonade.
Let's forget our own unhappiness--by trying to create a little happiness for others. "When you are good to others, you are best to yourself."

Besykur dgn ap yg kita peroleh lam dunia ni...reti????
Tak prlu jadi diri org lain utk menyedapkan diri...Jadilah diri sndiri
"fate hands us a lemon, let's try to make a lemonade"..Terima takdir yg tlh dtentukan utk kita..Gunakan keistimewaan yg kita ada utk mmbuka mata org skeliling..Setiap org ade keistimewaannya yg trsndiri..Believe it :)

Hehehh...that's it...
Kalau korang rajin, bacalah buku ni.Dekat Alam Akademi buku ni cuma RM29.90 je...Maybe klau kt Popular Bookstore harganye lgi murah kot...dunno laa..what ever

Haaa onemore!!jangnlah asik nak duk baca novel jiwang melayu macam Ombak Rindu tu ;p
heeeee...babaiii

Sunday, 18 December 2011

Cinta Sehujung Kuku

JOM SHARE  :)




Pada Suatu Masa
Tinggal sepasang suami isteri yang saling menyayangi

Pada suatu hari, si isteri membuat satu permintaan kepada suaminya untuk hidup tanpa dirinya. Dia meminta kepada suaminya untuk tidak menghubungi dia langsung selama sehari..

Si isteri berkata kepada suaminya, “Bila abang dapat melepasi syarat itu, saya akan mencintai abang selamanya”.

Si suami bersetuju. Seharian dia tidak sms dan menelefon isterinya tanpa dia mengetahui bahawa isterinya hanya memiliki 24 jam untuk hidup, kerana si isteri terkena kanser..

Keesokan harinya si suami itu pulang ke rumah.

Air matanya menitis melihat isterinya sudah terbaring dengan surat di tangan yang bertulis “Kamu berjaya sayang, bolehkah kamu lakukan perkara itu setiap hari..? Saya mencintai kamu selamanya..”




Jangan Mencintai Seseorang Setinggi Langit Kerana Langit Boleh Runtuh..
Jangan Mencintai Seseorang Sedalam Lautan Kerana Lautan Boleh Surut..
Jangan Menintai Seseorang Sebesar Dunia Kerana Dunia Boleh Hancur…
Cukuplah Mencintai Seseorang Sehujung Kuku,
Walau Kecil, Walau Selalu Dipotong, Ia Akan Selalu Tumbuh….


--Sweet kan citer ni...Bukan skadar sweet je...But just sbagai peringatan kpd kita... :)


Wednesday, 7 December 2011

The Day



Assalamualaikum...


Indahnya hari...haha...Indah laa sangat...

Tadi kuar jap nk dapatkn cop psuruhjaya sumpah kat borang pndaftaran blajar yg x setle2 lagi uh,,menyampah nyahh!!!...Ingat lagi kata2 akak 2 dulu."Kalau xder cop psuruhjaya sumpah nih resullt exam awk akan diblock tau"..So nak xnak kna settlekan jgak before 30 disember ok!!!

Bertemankan dak Mariah kawan aku, pergilah kitorang ke pejabat pesurhjaya sumpah yg trsebut itu..Smpai je kt sana pegawai tu pulak xde..then pak guard kat situ suh r kitorg pgi k ofis yg stu lagi kat pusat bandar un..Adoiiii sabor je laaa...

Dah la nak cari ofis 2 dah satu hal, aku pulak salah letak parking motor..
Aku ingatkan boleh je letak motor dpan kdai amoi tu..dah dia tengok2 time aku parking motor tu x cakap ape2 pn..Lepas je aku jaln 3 - 4 lgkah tggalkan motor kat situ trus dia bising2."Oiiii adik x leh parking lah mutor situ..kang kena buang tepi jaln kang x saje je"...

=_=" Aiyooooo amoiiiii bakpe mu x kabo awal2???klu kabo dari tadi kan senang..x payh laa bising2 gini"Haiyaaa"
Dgn muka ala2 nk mitak penampor kitorang pn alihkan motor ke tmpat lain..sabarrrrrr

Then,sampai je kat ofis tu trus je ak pi jumpa pegawai kat c2..

Pakcik pgawai: "Maaf Dik..ni sign ayah awk xder camne saye nak cop ni??

Si pemintak cop:"Hah??kalu Encik cop dulu x boleh k?? balik 6ti sye suh la ayh sye sign..

Pakcik pgawai:"mne boleyyyy...klau sign ayah awk xder sye xlehlaa sahkan borag ni...awak balik mintak sign ayh awk dulu baru awk datg balik mintak cop...

Si pemintak cop:_hurmm2..yerlaaa...6ti sye mntak sign ayah saye dulu...Trime kasih...+_+

Aduduhhhhhhh..Si pemintak cop ni rasa nak gelak sambil guling2 jer depan pak cik pgawai tu..alahai nasib...

kesian Mariah duk tman aku ke sana ke mari...hahaha
Dah alang2 kuar kitorang melencong je k tmpat lain..nak balik pun rse cam awal lagi kod..
Aku pun da lame x kuar round KT..



Ni lerr Gifren I...


Aku memg baran klau time panas2 camnihh @__@



Muka nak mintak cop!!! huhu..innocent x?? :P



that's it.....
trime kaceh daun kladi
len kali update lagi..
kalu sudi bace laa lagi..

Cinta 3 Suku

Assalamualaikum....


OK, now nak citer psal Cinta 3 Suku...
No!!! Bukan cinta ak yg 3 suku..nehii nehii... :P
Ni tentng novel Cinta 3 Suku..Ramai kwn ak ckap novel ni best...So, ak layan je laa..
Untuk mghilangkan tahap keboringan yg sangt superb buat mase ni...haha
Bak kate iklan kat RTM tuhh "Banyak membaca.,Banyaklah Ilmu" Kan Tok?" :D

Fist nak gitau sinopsis dulu...
Once upon a time....hehe :D

‘SKETSA Perang' di pertengahan jalan menjadi detik pertemuan pertama antara Minah Sewel dan Mamat Tiga Suku. Sejak itu, pertemuan demi pertemuan tercipta. Anehnya, setiap pertemuan dihiasi insiden perlanggaran.

Iman - gadis comel yang nakal dan berperwatakan kasar atas dasar mahu melindungi diri lantaran pengalaman masa silam. Kehilangan abah tersayang menjadikan dia sebatang kara. Kebencian si ibu tiri menambah lara hidupnya lantas dia membawa diri ke kota. Kehadiran Suhaila dan Razif secara tidak dirancang membolehkan dia menumpang kasih dan sayang.

Arie - pertemuannya dengan Iman menghadirkan seorang musuh dalam hidupnya. Si Minah Sewel! Sikap kasar dan mulut celopar gadis itu menimbulkan kejengkelan di hatinya. Tidak seperti kekasihnya yang manja dan pandai menggoda.

Iman dan Arie tidak sehaluan. Seorang ke simpang kiri, seorang lagi ke selekoh kanan. Tetapi, haluan berbeza itu membawa mereka ke satu jalan lurus bernama keserasian. Namun tiada seorang pun menduga lorong yang sedang mereka lalui itu rupa-rupanya penuh dengan onak dan duri.T___T


OK..lpas je ak bce novel ni....

First thing,bila aku start baca dh smpai separuh buku tu,,,
this is what I'm asking to myself. Aku ni baca cerita Iman dgn Arie ke cerita Razif dngn Suhaila? Cerita pasal Minah Sewel dngn Mamat 3 Suku atau cerita abang and kakak ipar Iman? Seriusly, confuse! Bila dh sampai Bab 38 baru aku rasa aku ada pada landasan yang betul. Baru rasa baca cerita Iman dengan Arie..heeeee

Yes!!Kalu Pasal sense of humour dalam novel ni ak xleh nk nafikn. Memang ada part yg korang akan gelak bila baca. Terhibur la jugak dgn perangai dan keletah Iman..mmbuatkan ak trsnyum sorang2 cam org sewel kan... Takdelah suram sangat. Cerita antara Iman and Arie sweet kod, not bad!

hewwwww..ni pndapat I je tau...U olll plok cam mane?? >_<

Saturday, 3 December 2011

What Goes Around Comes Around



Bermulanya kisah.......


Wanita 1 : Sayang, u cintakan i?

Lelaki : iskk, u ni.. Of course la i cinta kan u. Sangat-

sangat tau. Kalau u tak ada mati i..


Wanita 1 : Betul?
Lelaki : Ye sayang, I tak tipu.
Wanita 1 : U ni, jangan la raba-raba i..
Lelaki: I raba sikit je sayang
Wanita 1 : Tak nak la.. Kalau terlanjur macam mana?
Lelaki : Kita kahwin la.. I jumpa parents u
Wanita 1 : Betul? U nak kahwin dengan i?
Lelaki : Betul sayang.. Sumpah.. u diam je . jangan cakap apa-apa. I pegang sikit-sikit je.







Setahun selepas itu. . .

Wanita 1 : Sampai hati u.. Tipu i.. Dulu u kata nak nak kahwin dengan i. Tapi bila u dah dapat. U kawen dengan perempuan lain..
Lelaki : I lelaki, u ingat I nak kawen dengan perempuan yang senang-senang i boleh dapat? I nak perempuan yang suci.. Bukan mcm u, yang senang-senang bagi tubuh pada lelaki yang bukan bergelar suami. U ingat I bodoh nak kahwin dengan u?
Wanita1: Sampai hati u cakap macam tu, dulu.. Masa u nak.. Macam-macam janji manis u bagi. Tapi sekarang u salahkan i?
Lelaki: I lelaki.. I Cuma uji u.. Tapi u bagi.. I ambil la. .
Wanita1: U memang jantan tak guna.. I menyesal kenal dengan u
Lelaki: U menyesal? Tapi I puas.. Jangan lupa datang kenduri I nanti.
Wanita1: U akan dapat balasannya nanti . .


Lelaki tersebut kemudiannya mendapat jodoh wanita yang diimpikannya..


MALAM PERTAMA LELAKI DAN WANITA YANG BARU DINIKAHINYA.

Lelaki: Sayang… I love u so much..
Wanita 2: Me too sayang..
Lelaki: I bertuah kahwin dengan u.
Wanita 2 : I pun, sayang.. I ada something nak baritahu u
Lelaki: Apa dia sayang?
Wanita 2 : Sebenarnya.. u bukan lelaki pertama yang tidur dengan I.. I pernah tidur dengan semua teman lelaki i.. Untuk suka-suka.. Cari kepuasan sebelum kahwin.. Tapi bile nak kahwin. . I cari lelaki baik mcm u untuk jadi suami i.. U tak kisahkan?
Lelaki: WHAT?????????????????? o.O"


:)
haha..tu la kan...
Allah S.W.T dah berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26)...What goes around comes around dear...:)