Wednesday, 31 August 2011

Salam Aidilfitri

 
   Tahun ni meriah jer raya rumah aku..yerlaaa...semua adik-beradik aku balik beraya kat kampung..tak macam tahun lepas...suram jer..Ma aku pandang aku,aku pandang ma aku..
Pulak tuuuu aku dapat anak buah baru....lagi meriah laaa raya tahun ni...pening kepala ma aku nak layan perangai cucu2 dyer...macam2 ada..hehe

                     

                     hehe..my mum pon chomel....Love U ma

                                  Both my brother
                      heheh..alaaaaa..bajet chomel la plak :P


   ni laa my classmates time form 5 dlu..KAMI sahabat...XD

                   Che Norshahila such a cute girl...I love U so much

             Oppsss!!!Mira pon!!!I love u too beb..:D

          Yeahhh!!!sesi menyerang rumah guru kitorang...masyukkkkkkkk..hihi
                                
Riuh benor rumah cikgu Syed...thanks cikgu for the dishes,,,taun depan kitorang serang lagi!!!XD

<



Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi

Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa

Dalam kelembutan lidah ada keterlanjuran kata

Dalam gurau senda tentu ada khilaf dan dosa

Mohon kemaafan untuk segala-galanya & Selamat Hari Raya








p/s: Kata Al-Ghazali : yang jauh itu WAKTU,yang dekat itu MATI,yang besar itu NAFSU,yang berat itu AMANAH,yang mudah itu BERBUAT DOSA,yang panjang itu AMAL,SOLEH yang indah itu SALING MEMAAFKAN”Salam aidilfitri maaf zahir dan batin”.:D












Friday, 26 August 2011

Mood Rayaku Hancus :(

      
 Sob...sob..baru semalam aku janji ngan ma bila aku sampai je kat umah kami nak gi shopping sesama.Emm..Dugaan oh dugaan...time cam ni laahhh.ad je halangan...
Allah hu rabbi!!!Apa yang kau tentukan memang takkan dapat dijangka...

Awal pagi lepas subuh bukan main kami bersemangat nak bertolak balik ke Terengganu..lepas je melepasi tol,aku yang tengah tidow kat balakang tersentak ke depan sebab abang tiba-tiba brek mengejut..!ntah tayar lori sape yang pecah kat tengah jalan,,abang aku tak sempat nak elak then mende alah tu landing kat atas bumper..tengok jer kereta..T_________________T








Bayangkan tayar lori yang pecah tuhh hempap bumper kereta kitorang kau paham tak????!.







p/s: maaaaaaa..dik nor tak leh balik lagi hari ni...:(

Tuesday, 23 August 2011

Wordless Wednesday

                     No word that i can give to you





                       ... I Love You just the way you are...

Remind

lalalalala!!!leganya....one by one assignment siap......
Orait!!!!!di kesempatan yang ada ni aku nak share something...Time korang solat kan pernah tak korang memahami or menghayati bait2 ayat di antara dua sujud????
Tak pernah???? Jom kita sama-sama tadadbur maksud ungkapan yang kita ucapkan dalam ayat di antara dua sujud ^____________________^

Rabbighfirlii-Tuhanku, ampuni daku
  Warhamnii-Sayangi daku
Wajburnii-Tutuplah keaibanku
  Warfa'nii-Angkatlah darjatku
Warzuqnii-Kurnialah daku rezeki
  Wahdinii-Berikanlah daku petunjuk
Wa'afinii-Sihatkan daku
  Wa'fuannii-Maafkan diriku

Cantik bukan???  n________n   Tiada kata-kata yang paling indah melainkan kalamullah

p/s:Ya Rabbi,anta fi zikri

Wednesday, 17 August 2011

Aku suka kucing



Sapa rasa kucing adalah binatang yang paling comel sila angkat tangan!!! :P
Sungguh aku suka dan sayang pada binatang yang bernama kucing...Aku pun tak tau sejak bila aku suka kucing...family aku pun semua suka kucing...Bila teringat masa kecik-kecik dulu kalau kucing kesayangan aku mati mesti aku pacak pokok bunga atas kubur dia..Pastu hari-hari aku siram and baca doa..Please jangan gelak okey!!!FINE!!
tu dulu, zaman budak darjah 1...But rumah aku kalau tak de kucing memang rasa cam kurang sesuatu jer..sebab tu paling kurang mesti ada seekor..buat teman ma aku kalau anak-anak dia takder kat umah...:)

Kucing ni manja tau..sebab tu Rasulullah S.A.W pon sayang kucing...Aku paling tak paham bila ada kawan-kawan aku yang takut kucing..Diorang cakap gelilah takut kena gigitlah...What a nonsense kan!!!Binatang yang berbulu dan comel ngan mata berkaca-kaca boleh diorang cakap mengerikan...sob..sob...:(

2 hari lepas aku pi bazar ngan abang aku,,ternampak la ada sekor kucing tengah bergesel-gesel kat kaki sorang mamat ni..Tau tak mamat poyo tu sepak sampai terpelanting kucing tak berdosa tu!!!!!haishhhhh,,aku marah ni!!!Dah la muka cam jamban!!dah sah2 perangai cam jamban!!!Rasa nak tembak je mamat tu...Itu kucing la bukan bola "bengong"!!!!Cian kat kucing tu..redup je muka dia..u_____u

Even kalau aku tengok tv la kan,ada jer citer kat luar negara bila ada kucing tak boleh turun dari bangunan, diorang siap panggil bomba lagi untuk selamatkan kucing tu.Kucing lemas dalam longkang pon diorang sanggup mengotorkan diri masuk ke dalam longkang nak selamatkan kucing malang tu..Caringnyerrr diorang kan!!!!

Kenapa ya???Yang sayangkan alam sekitar mesti non muslim...Yang sayangkan dan melindungi hak-hak binatang pon mesti non muslim...Kenapa kaum muslim sendiri tak ramai yang ada rasa sayang kat binatang dan rasa untuk menghargai dan menyayangi alam sekitar?? Sedangkan kita sebagai muslim dituntut supaya menyayangi setiap makhluk di muka bumi ini...^_____^


hehe..ni lah Jerry kucing belaan aku yang aku sayang giler...Kakak yang hadiahkan masa birthday aku yang ke-18..Comel kan!!!Ni gambar dia mase kecik..

                                                     Tengok!!!! Still comey bila makin besar

                       Aku tetap sayangkan menatang comel ni walaupun selalu kacau aku nak menulis..





p/s:Kan bagus kalau boleh bela kucing kat hostel...Kan!!!! :P

Saturday, 13 August 2011

Apabila Muslimah Berfesyen

       

Sudah sampai separuh ramadhan..Ada separuh je lagi kan..Apa perasaan kita sekarang??
Gembira sebab nak sambut raya???or sedih sebab ramadhan akan meninggalkan kita..tepuk dada tanya iman beb..:)
 
      OK!!!Yang tu introduction je..saje aku nak tanye..haha..tak yah bagitau jawapannya..kan aku dah cakap "tepuk dada tanya iman"...

     Last week Lecturer Pendidikan Islam aku ada bagi kitorang tugasan yang mesti disiapkn sebelum raya..Esei tu bertajuk "Berfesyen Di Kalangan Muslimah:Sejauh Mana Keharusannya"
"Sejauh mana keharusannya???" Aku betul-betul tertarik ngan tajuk ni sebab aku pun muslimah yang suka berfesyen tapi bukan mangsa fesyen tau..no no no...Memanglah kalau kita tengok sekarang kan fesyen dan cara berfesyen di kalangan muslimah semakin trendy dan bergaya..Namun jika kita perhatikan secara mendalam kepelbagaian fesyen yang dijaja atas nama islam tu ada yang kelihatan bertentangan dengan islam..Dan aku paling sakit hati sakit jiwa bila tengok pempuan pakai tudung tapi pakai t-shirt ngan lengging..tutup aurat ke cam tu??? Tu balut aurat lah..tak senonoh beb..kemon lah..orang pempuan tengok pon hudoh mentelah lagi kalau orang lelaki tengok kan..Sebagai perempuan islam aku malu...

   Sebenarnya perspektif islam memandang bergaya mengikut trend semasa bukanlah satu perkara yang melanggar undang-undang syariat asalkan ia menepati garis panduan yang ditetapkan agama..Hal ni kan dah jelas dalam firman Allah S.W.T:
   "Katakanlah kepada wanita2 beriman, hendaklah mereka menahan pandangan dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa nampak daripadanya dan hendaklah mereka menutup kain tudungnya hingga ke dadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya..(an-Nur,31)..

   Melalui ayat tu Islam tak pernah melarang umatnya bergaya dan mengikut aliran fesyen selagi ia bertepatan dengan hukum agama..Tujuan islam adalah untuk menjaga kehormatan dan maruah wanita daripada lelaki..
Bagi aku tentang sejauh mana keharusan wanita islam berfesyen ialah wanita islam boleh berfesyen tetapi bukan harus..Asalkan kita menutup aurat dan sedap mata memandang sudah cukup..tak perlulah tudung yang pelbagai style dan up-to date bagai..

   Niat lebih penting..niat kita untuk menutup aurat bukan untuk menarik perhatian...
OK laa...setakat ni je aku bleh bagi pendapat..Aku tak mau bagi pendapat yang panjang2 sedangkan aku sendiri masih lagi merangkak dan banyak lagi kelemahan diri yang masih perlu diperbaiki...Kang aku tulis panjang2 kang then ada yang terbaca tak pasal2 ada yang terasa lah bagai..."Aku tak suka dipanggil pembajet.."
Sama-samalah kita mencari dan memperbaiki kelemahan diri...Adios!!!!!n_______n


                        Tolonglaaa jangan pakai cam ni...hudoh tau tak!!!haishhhh..memalukan je

                                                   Tengok!!!!comel kan pakai camni...n_________n

                     Islam itu indah..Wanita islam adalah permata...Jadilah permata yang berharga...:)