Tuesday, 27 December 2011

2012 Please be Nice to Me

Assalamualaikum..:)


wink winkkkkk

Photobucket
tip tap tip tap cuti sem da nak abis



Bbrapa ari lgi nk msuk tahn baru...
Tahn baru tak sah klau takder azam baru .an an an????
Bulan lepas baru je sambut tahun baru Hijrah 1433, T pulak tahun baru Masihi 2012.

Tahun Masihi lebih significant sebab itu yg kita gunakan lam urusan seharian kan :), So ramai lerrr antara kita lebih cenderung tanam azam tahun baru pada tahun pada permulaan tahun baru Masihi...heeeee..ade pahammm???

Baru je aku nak buat kenangan manis dlm tahun 2011 tetiba dtg lak 2012. Tak sempat aku nak tunaikan hajat2 2011 yg dah lama terbuku. ^,^

Act tak sanggup nak letak azam baru banyak2..Rsenye lam entry aku utk tahn baru hijrah dlu ak da macam2 ak wish utk tahun baru... I just hope n make my life better than b4…masih banyak perkara untuk diperbaiki…but just berpegang ngan 1 word..be better..
so..tak kisah la, in what way…
Emmm..Nak jadi dak matang leh?? hahaha..matang laa sangt..Bukn nk jadi tua K..means nk buang sume prangai x snonoh kanak2 riang n perangai budak skolah yg still lgi trlekat dlm diri ni..Nak jadi org yg brcita2 tggi..ad prinsip utk dipegang..Yup!!! :)



Photobucket
hemmm..zamn dak skolah dah brlalu K...skunk da jadi dak U..bukn lagi budk yg  nk ambk SPM..wake up wahai Nor azizah..wake up..No more Childish...:D


Photobucket
sila buang perangai2 zaman dragon ball n doraemon yg ade..
jgn jadi sengal lagi cam budk lam gam ba tuhh



Now whatt????
aku masih lagi mencari haluan hidup n Still lagi terkial kial ....
InsyaALLAH . tak nak lagi di takuk lama .
Just ready utk mgharungi tahun 2012..Bila tahun brtambh umur pon brtambah..
But still lagi belasan taun K..hehe..

Bubyeeee....time kaseh daun keladi sebab membaca...
Ingat "Banyak Membaca Bayaklah Ilmu" muehehehhh XD

Thursday, 22 December 2011

Jangan Mencari Terlalu Sempurna

Assalamualaikum


Pernah Dngar ta ayat2 nih??



Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.



Begitulah juga .........
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....  


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
Cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak....
Tentu sukar untuk kamu menambalnya semula....
Akhirnya ia dibuang....
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....





Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya....
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....  


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.  

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL....






Sharing is Caring :)
sumber

(DR.FADILAH KAMSAH)

Tuesday, 20 December 2011

Dah Biase Daaa =,=

Assalamualaikum....



Cuti2 camnih ape lgi yg ak leh buat..Klau x kuar ngn kengkawan msti duk dpan tv...Tp aku bkn kaki sinetron kehhhh!!!
Klau korang yang memang kaki drama or sinetron. Aku yakin korang konfem lali ngan adegan2 sebegini. Seriously memang klise...buat ak mnyampah!!!Sumpah!!!!.^,^

First,Citer Indon..kul 2.00 ptg uhhh TV3 :P

Plot cerita actually pendek2 je belake.Tapi beliau ada cara nak lengah2kan sampai satu jam.
Satu hari pun boleh. Tak caya sudah.

Kamera zoom si gadis...

5 saat berlalu...
"Tanter (makcik), ngapain buat begini kepada mama saya??? Tanter kejam!", biasa nya pompuan ni ngan mak dia diculik sebab makcik dia nak kat harta atau nak balas dendam.

Zoom lagi 5 saat.. Kali ini tanter tu punya muka lak.

"Hahaha!! Biar kau rasain!! Biar keluarga mu merana!! Tanter akan hapuskan keluarga mu! Huahuahua!!!", tanter tu cakap nak bunuh keluarga dia. Semua ayat nak ada tanda seru.


Zoom muka si gadis baik pulak.. 5 saat...

"Tidak! Jangn tanter!", si gadis mohon jngnn diapa-apakan mak nya.

Zoom lagi 5 saat.. Siyes untung buat sinetron camnihh.

"Haha! Kesian banget kamu. Menjerit la kuat2 karna ngak ada sapa2 akan mendengarmu. Muahahaha!"...

"Please jngn! Kesiankan kami sekeluarga tanter... Fakk you. GO TO HELL", Gadis tu maki hamun tanter dia. So Unrespect with the oldies kan?

Zoom lagi 10 saat.. Kali ni semua benda dia zoom. Si gadis, si tanter & juga kawasan persekitaran. Tak lupa juga pada cameraman dia pun kena zoom time tengah korak korek idong. Pastu bersambung minggu depan. Mudah kan?

Kesudahanya aku maki hamun diri sendiri sbab buang mse sejam depan telebisyen yg xder pekdahnyer..Ayah ak plak "Beci nengok eh citer indon ae..citer hk asal sari je kat smggu bru abih" Adoyaiiii =_=".

Dengan mengamalkan teknik satu dialog satu zoom. Satu cerita yang asalnya 10 minit akan jadi satu jam.

Bijakkkkkk-Bijakkkkk!!!!



second lak drama melayu..but citer omputeh pon ade gak camnih

Ceritanya si gadis dlm keadaan lemh gmalai.ngan rambut kusut masai, mata lebam2, pakaian compang-camping sambil menangis kat atas bagunan. Dngr2 citer dia nak tejun bngnn coz frust ditonggeng oleh balak dia...ishhh3

"Isk..isk..isk.. Iskandar kenapa buat camni kat aku? Wuwuwu"T___T

kawn beliau dh resah.tak tau nak buat camne. Salah sorang kwn beliau call bomba dan jgak mamat tu
 - Iskandar.

Bomba yg sampai dulu. Ececehhhh..Pdahal klau balak dia dtg dulu tak stylo lah. Kena bagi smart ckit..

However, bomba yg pakar pun cuba approach dak awek tu. Tapi tak jaya.

5 minit later.... Si balak cpat2 dtng gaya macho2 rmbut pacak2. Kalau Robert Pattinson nampak mesti kecik ati. Seriusly.

X payh nk bnuh diri sngt lha kan!!! gadis nk bnuh diri sebab aku prkare biase...
Den ta heran dah :P

"Maria! What's this? Please jgn buat if U sygkan I", dh tau org tu nak bnuh diri lagi mau tanya.

"Aghh penipu! U kejam. U tak saygkan I! I menci you sampai bila-bila" menciiii, pdahal jap agi dia nak mati tau.

"NO!!. U salah paham. I cintakan U. Rokiah tipu U. Dia sengaja buat camtuh sbab dia nak U jeles!!. Then, dia nak sakitkan hati U je", si balak try explain.

Mata si Maria ni trus membulat. Cam kena renjatan elektrik kejap, so dah sedar balik ar 2 balak dia still nak ngan dia.

Oleh itu, Maria angguk2 senyum. Balak pon senyum. Kawan-kawan pun senyum. Pakcik bomba pun senyum sambil hulur jari tengah. Tipu....:P.
Suddenly.... Maria nak bangun nak balik ke pangkuan boipren dia but malangnya tergelincir tepi bangunan. Hampir2 terjatuh

Boipren dia jerit2 sambil lari2 kat Maria. Semua orang yg hepi tadi cemas balik.

"Tiiiidaaakkkkk! Mariaaaa!", sambil lari. Lompat. Bergesel ngan tanah. Merangkak sikit. Last capai tngn aweks dia. Berjaya.

Ntah acane laki tu bleh capai tngn si awek korang jgnn tanya aku.
aku pon musykil.=,=


Camtulahhhh citer indon n drama2 melayu...
Panjang lak analisis ak kli ni...hehe..Korang pon msti duk pikir cam ak jgak kan...brkerut2 dahi kalu tgk drama...Ta pyh nak minad sngatlha kan...T korang jgak yg duk bebel sorg2 dpan tv...

K,babai :)

Monday, 19 December 2011

I've Learn Something

Assalamualaikum




Baru je hbiskan 1 lgi buku utk cuti ni....
Eekkkkkkk!!!buku lagi?...asik2 buku...suka btol aku analisis buku kan..
Nak tambah ilmu..cam iklan kt RTM 2 laa..."byk mmbaca bnyklah ilmu" .=,=

Haha..Act buku ni da lme kakak belikn utk ak but x smpat nk hbiskan...Aku just guna
bila nak cari prkataan english yg pelik2 n tambh vocab...Ape Isi kt dalamnye pon ak tak tau...Takdo makno eh den nk habskan semuo ehhh...Ingt ank Mohd Nor ni rajin sngt ke? :P



Ni lerrr bukunya!!! tengk tajuk!!! tengok tajuk!!!! ngeeeeee
Jgn tnye knape ak bce bku nih!!! kan da ckap nak tmbah ilmu :D
How to Stop Worrying and Start Living by Dale Carnegie...Banyk manfaat klau korang bce bku nih lbih2 lgi klau kpale otak tgh serabut....


Pak cik Carnegie hsilkan bku nih sbab ramai minah2 n mamat2 kt NYC 2 slalu rsau n bimbg x tntu fasal..Dorang mnyakiti diri dorang sndri sbab trlalu rsaukan kdudukan dorang dlm khidupan ni..(maybe sbab dorang x smbahyang kan =_=")
So, Pak cik Carnegie pn hsilkan bku ni utk cari solution acane nk hentikn pnyakit rsau dorang tuh....XD

OK first ak trtarik ngn 1 rangkap kat bku ni
Let's never try to get even with our enemies, because if we do we will hurt ourselves far more than we hurt them. Let's do as General Eisenhower does: let's never waste a minute thinking about people we don't like.

Yup!!!musuh jgn dicari...kelak ia akn skitkn dri kita jauh lbih drpd ksakitn yg kte bagi kt musuh kta...jgn buang masa duk fikir org2yg x suka kita...takdop pekdoh..paham??? ^;^

Count your blessings--not your troubles!
Let's not imitate others. Let's find ourselves and be ourselves, for "envy is ignorance" and "imitation is suicide."
When fate hands us a lemon, let's try to make a lemonade.
Let's forget our own unhappiness--by trying to create a little happiness for others. "When you are good to others, you are best to yourself."

Besykur dgn ap yg kita peroleh lam dunia ni...reti????
Tak prlu jadi diri org lain utk menyedapkan diri...Jadilah diri sndiri
"fate hands us a lemon, let's try to make a lemonade"..Terima takdir yg tlh dtentukan utk kita..Gunakan keistimewaan yg kita ada utk mmbuka mata org skeliling..Setiap org ade keistimewaannya yg trsndiri..Believe it :)

Hehehh...that's it...
Kalau korang rajin, bacalah buku ni.Dekat Alam Akademi buku ni cuma RM29.90 je...Maybe klau kt Popular Bookstore harganye lgi murah kot...dunno laa..what ever

Haaa onemore!!jangnlah asik nak duk baca novel jiwang melayu macam Ombak Rindu tu ;p
heeeee...babaiii

Sunday, 18 December 2011

Cinta Sehujung Kuku

JOM SHARE  :)




Pada Suatu Masa
Tinggal sepasang suami isteri yang saling menyayangi

Pada suatu hari, si isteri membuat satu permintaan kepada suaminya untuk hidup tanpa dirinya. Dia meminta kepada suaminya untuk tidak menghubungi dia langsung selama sehari..

Si isteri berkata kepada suaminya, “Bila abang dapat melepasi syarat itu, saya akan mencintai abang selamanya”.

Si suami bersetuju. Seharian dia tidak sms dan menelefon isterinya tanpa dia mengetahui bahawa isterinya hanya memiliki 24 jam untuk hidup, kerana si isteri terkena kanser..

Keesokan harinya si suami itu pulang ke rumah.

Air matanya menitis melihat isterinya sudah terbaring dengan surat di tangan yang bertulis “Kamu berjaya sayang, bolehkah kamu lakukan perkara itu setiap hari..? Saya mencintai kamu selamanya..”




Jangan Mencintai Seseorang Setinggi Langit Kerana Langit Boleh Runtuh..
Jangan Mencintai Seseorang Sedalam Lautan Kerana Lautan Boleh Surut..
Jangan Menintai Seseorang Sebesar Dunia Kerana Dunia Boleh Hancur…
Cukuplah Mencintai Seseorang Sehujung Kuku,
Walau Kecil, Walau Selalu Dipotong, Ia Akan Selalu Tumbuh….


--Sweet kan citer ni...Bukan skadar sweet je...But just sbagai peringatan kpd kita... :)


Wednesday, 7 December 2011

The Day



Assalamualaikum...


Indahnya hari...haha...Indah laa sangat...

Tadi kuar jap nk dapatkn cop psuruhjaya sumpah kat borang pndaftaran blajar yg x setle2 lagi uh,,menyampah nyahh!!!...Ingat lagi kata2 akak 2 dulu."Kalau xder cop psuruhjaya sumpah nih resullt exam awk akan diblock tau"..So nak xnak kna settlekan jgak before 30 disember ok!!!

Bertemankan dak Mariah kawan aku, pergilah kitorang ke pejabat pesurhjaya sumpah yg trsebut itu..Smpai je kt sana pegawai tu pulak xde..then pak guard kat situ suh r kitorg pgi k ofis yg stu lagi kat pusat bandar un..Adoiiii sabor je laaa...

Dah la nak cari ofis 2 dah satu hal, aku pulak salah letak parking motor..
Aku ingatkan boleh je letak motor dpan kdai amoi tu..dah dia tengok2 time aku parking motor tu x cakap ape2 pn..Lepas je aku jaln 3 - 4 lgkah tggalkan motor kat situ trus dia bising2."Oiiii adik x leh parking lah mutor situ..kang kena buang tepi jaln kang x saje je"...

=_=" Aiyooooo amoiiiii bakpe mu x kabo awal2???klu kabo dari tadi kan senang..x payh laa bising2 gini"Haiyaaa"
Dgn muka ala2 nk mitak penampor kitorang pn alihkan motor ke tmpat lain..sabarrrrrr

Then,sampai je kat ofis tu trus je ak pi jumpa pegawai kat c2..

Pakcik pgawai: "Maaf Dik..ni sign ayah awk xder camne saye nak cop ni??

Si pemintak cop:"Hah??kalu Encik cop dulu x boleh k?? balik 6ti sye suh la ayh sye sign..

Pakcik pgawai:"mne boleyyyy...klau sign ayah awk xder sye xlehlaa sahkan borag ni...awak balik mintak sign ayh awk dulu baru awk datg balik mintak cop...

Si pemintak cop:_hurmm2..yerlaaa...6ti sye mntak sign ayah saye dulu...Trime kasih...+_+

Aduduhhhhhhh..Si pemintak cop ni rasa nak gelak sambil guling2 jer depan pak cik pgawai tu..alahai nasib...

kesian Mariah duk tman aku ke sana ke mari...hahaha
Dah alang2 kuar kitorang melencong je k tmpat lain..nak balik pun rse cam awal lagi kod..
Aku pun da lame x kuar round KT..



Ni lerr Gifren I...


Aku memg baran klau time panas2 camnihh @__@



Muka nak mintak cop!!! huhu..innocent x?? :P



that's it.....
trime kaceh daun kladi
len kali update lagi..
kalu sudi bace laa lagi..

Cinta 3 Suku

Assalamualaikum....


OK, now nak citer psal Cinta 3 Suku...
No!!! Bukan cinta ak yg 3 suku..nehii nehii... :P
Ni tentng novel Cinta 3 Suku..Ramai kwn ak ckap novel ni best...So, ak layan je laa..
Untuk mghilangkan tahap keboringan yg sangt superb buat mase ni...haha
Bak kate iklan kat RTM tuhh "Banyak membaca.,Banyaklah Ilmu" Kan Tok?" :D

Fist nak gitau sinopsis dulu...
Once upon a time....hehe :D

‘SKETSA Perang' di pertengahan jalan menjadi detik pertemuan pertama antara Minah Sewel dan Mamat Tiga Suku. Sejak itu, pertemuan demi pertemuan tercipta. Anehnya, setiap pertemuan dihiasi insiden perlanggaran.

Iman - gadis comel yang nakal dan berperwatakan kasar atas dasar mahu melindungi diri lantaran pengalaman masa silam. Kehilangan abah tersayang menjadikan dia sebatang kara. Kebencian si ibu tiri menambah lara hidupnya lantas dia membawa diri ke kota. Kehadiran Suhaila dan Razif secara tidak dirancang membolehkan dia menumpang kasih dan sayang.

Arie - pertemuannya dengan Iman menghadirkan seorang musuh dalam hidupnya. Si Minah Sewel! Sikap kasar dan mulut celopar gadis itu menimbulkan kejengkelan di hatinya. Tidak seperti kekasihnya yang manja dan pandai menggoda.

Iman dan Arie tidak sehaluan. Seorang ke simpang kiri, seorang lagi ke selekoh kanan. Tetapi, haluan berbeza itu membawa mereka ke satu jalan lurus bernama keserasian. Namun tiada seorang pun menduga lorong yang sedang mereka lalui itu rupa-rupanya penuh dengan onak dan duri.T___T


OK..lpas je ak bce novel ni....

First thing,bila aku start baca dh smpai separuh buku tu,,,
this is what I'm asking to myself. Aku ni baca cerita Iman dgn Arie ke cerita Razif dngn Suhaila? Cerita pasal Minah Sewel dngn Mamat 3 Suku atau cerita abang and kakak ipar Iman? Seriusly, confuse! Bila dh sampai Bab 38 baru aku rasa aku ada pada landasan yang betul. Baru rasa baca cerita Iman dengan Arie..heeeee

Yes!!Kalu Pasal sense of humour dalam novel ni ak xleh nk nafikn. Memang ada part yg korang akan gelak bila baca. Terhibur la jugak dgn perangai dan keletah Iman..mmbuatkan ak trsnyum sorang2 cam org sewel kan... Takdelah suram sangat. Cerita antara Iman and Arie sweet kod, not bad!

hewwwww..ni pndapat I je tau...U olll plok cam mane?? >_<

Saturday, 3 December 2011

What Goes Around Comes Around



Bermulanya kisah.......


Wanita 1 : Sayang, u cintakan i?

Lelaki : iskk, u ni.. Of course la i cinta kan u. Sangat-

sangat tau. Kalau u tak ada mati i..


Wanita 1 : Betul?
Lelaki : Ye sayang, I tak tipu.
Wanita 1 : U ni, jangan la raba-raba i..
Lelaki: I raba sikit je sayang
Wanita 1 : Tak nak la.. Kalau terlanjur macam mana?
Lelaki : Kita kahwin la.. I jumpa parents u
Wanita 1 : Betul? U nak kahwin dengan i?
Lelaki : Betul sayang.. Sumpah.. u diam je . jangan cakap apa-apa. I pegang sikit-sikit je.







Setahun selepas itu. . .

Wanita 1 : Sampai hati u.. Tipu i.. Dulu u kata nak nak kahwin dengan i. Tapi bila u dah dapat. U kawen dengan perempuan lain..
Lelaki : I lelaki, u ingat I nak kawen dengan perempuan yang senang-senang i boleh dapat? I nak perempuan yang suci.. Bukan mcm u, yang senang-senang bagi tubuh pada lelaki yang bukan bergelar suami. U ingat I bodoh nak kahwin dengan u?
Wanita1: Sampai hati u cakap macam tu, dulu.. Masa u nak.. Macam-macam janji manis u bagi. Tapi sekarang u salahkan i?
Lelaki: I lelaki.. I Cuma uji u.. Tapi u bagi.. I ambil la. .
Wanita1: U memang jantan tak guna.. I menyesal kenal dengan u
Lelaki: U menyesal? Tapi I puas.. Jangan lupa datang kenduri I nanti.
Wanita1: U akan dapat balasannya nanti . .


Lelaki tersebut kemudiannya mendapat jodoh wanita yang diimpikannya..


MALAM PERTAMA LELAKI DAN WANITA YANG BARU DINIKAHINYA.

Lelaki: Sayang… I love u so much..
Wanita 2: Me too sayang..
Lelaki: I bertuah kahwin dengan u.
Wanita 2 : I pun, sayang.. I ada something nak baritahu u
Lelaki: Apa dia sayang?
Wanita 2 : Sebenarnya.. u bukan lelaki pertama yang tidur dengan I.. I pernah tidur dengan semua teman lelaki i.. Untuk suka-suka.. Cari kepuasan sebelum kahwin.. Tapi bile nak kahwin. . I cari lelaki baik mcm u untuk jadi suami i.. U tak kisahkan?
Lelaki: WHAT?????????????????? o.O"


:)
haha..tu la kan...
Allah S.W.T dah berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26)...What goes around comes around dear...:)

Thursday, 24 November 2011

Habes Sudaa 1 Sem



Assalamualaikum..

Pejam celik pejam celik...diam x diam da abis 1 sem aku kat BMI ni.
Aku rse cam bru je lagi mlalui mggu orientas yg cam harem 2!!!
Pegi kelas pon kepala msih ting tong lgi. Rse cam bru je lagi aku jumpe kawn2 bru..
Duduk kat hostel...nangis sorang2 lam bilik.OPSSS!!!!hhahaha

Tpi ni la hidup kan..dulu budak skolah...skarang da plajar U..layan je laaaa..
Tak sabar nk tggu sem depan..lagi smangat kot nk blajar..hahaha(ayat pembajet 4flat)

Hari ni last day..
OK fine!!! before msuk dewan exam berkepuk2 kitorang bgambar...nk buat knangan la konon..
Last2 tggal knangn j laa bla handphone aku kna curik ngn 2 pendrive aku skali..
Kawn aku lagi kesian hilang blackberry!!!Kesian kau Yaya..xpe2 t bli baru erk..haha
Ina pulak ngn purse,credit card ngn phone skali ilang..Didi pon sme hilng phone..
Alahaiiiii knape la suweiiii sangat hri ni..da la smalam x ckup tdow sbab study..hari ni barang kena curi pulak...
Memang terbaikkkkkk r pncuri 2..Kaya la kau kan kambing!!!! ade la duit nk blik kmpong kan..
Takpe2 jgn rsau..kau nak blik pon x boleh..jalan highway sume da naik air..wakakaka
Aku nk sumpah seranah lebih2 pon xleh jgak...kan ad yg trmuntah darah kan bce entry aku..huhu

Kawan2ku yg turut mnjdi mangse kmbing 2 ...
Same2 la kita sabar erkk...kita doa banyak2.
Allah 2 mahal adil...mgkin ade hikmah di sebalik sume ni..
Chilll je K,,Pe pon kite jumpe lagi sem depan..I'll miss U all..
Enjoy your holiday..mmmuahhhhh..<3<3

Thursday, 17 November 2011

Gadjet oh Gadjet



Assalamualaikum....




First, let me tell U..

I'm not the kind yang want to have the latest gadgets.
I just like to know the current technologies,...

but smalam Abg Aid tunjuk Samsung Galaxy Note dia yg baru...menganjim btol!!!
Jeles dowhhhhh...>_<



if you like doodling/designing/drawing/colouring/nak tulis poem pon bolehhh


Hemmm..I want this gorgeous gadjet too..
"Abg....adik nk jgak"(begging)$___$

Wednesday, 16 November 2011

Semua tu Bersebab


Assalamualaikum...


Setelah bberapa hari tak tdow lena sbab final exam..Kepala semakin berat..
Kadang2 rasa cam mereng sebntar..haha..
but today i'm rest very well..there's more 10 days before the next paper..so chill je laa..:)

Biasalah..Hidup ni tak lekang dari ujian..
YA!!! mesti kta semua prnah rasa down sangt2...pernah menangis sorang2...
pernah rasa sperti batu trhempas kat kepala...pernah merasa tuhan tidak berlaku adil kpd kita...
TAPI...Pernah tak kita merasa yg kita sndiri tak berlaku adil kepadNya??
Allah beri ujian kpd hambanya sebagai tanda kasih sayangNya..sometime sbagai cuitan atau teguran ats kealpaan hambaNya drpd mengingatiNya..Let's check it out..

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB : “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.” -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB: “Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui. ” – Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB: “Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ” – Surah Al-Baqarah ayat 286 KITA BERTANYA :

KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB: “Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman. ” – Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA
QURAN MENJAWAB: “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk ” – Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB: “Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka… ?” – Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB: “Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.” – Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!
QURAN MENJAWAB: “.. dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir. ” – Surah Yusuf ayat 12




Semua kejadian tu bersebab..Kita diciptakan pun bersebab..
Sungguh kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNYA. DIA memberi dgn hikmah, apa yg PERLU bukan apa yg kita MAHU. Ketentuan ALLAH sudah cukup sempurna, jgn cemarkannya dgn secalit keraguan.
Teguh dan yakinlah kpd Allah S.W.T..

Wednesday, 9 November 2011

Just a Komik

Assalamualaikum



Ermmm..mood skarang.ntah ape2..
Bcampur2..Msih lgi nak ambik mood utk study.
Pdahal final exam dah dkat giler dh..aduiihhhh..
Smalam da abis bab Elektronik..next week Fizik n math lak...
Otak tgh serabut pun tiba2 rse nak mnulis..hahaha..
Tadi stalk facebook adik aku..then tiba2 trpandang gambar kartun SlamDunk kat wall dia..Kartun 2 aku minat giler kot time skolah rendah dulu..Ni yg rasa nak citer sumting nih... XD....

OK..Siapa antara korang tak suka baca komik?
Sila close this entry sekarang..!! hikhikhik..gurau jek.
Kalau yg tak suka baca komik pon baca jugak.(*paksa*) :P

Masa kecik2 skolh rndah dulu aku suka sngat baca komik.
Mana taknya, adik beradik ramai. Kat atas aku ada 3 org abg dan seorang kakak yang kongsi hobi yang sama..X heran la kan klau aku join skaki..Kat atas rak buku aku pnuh ngn komik Dragon Ball n Slam Dunk...Yg feveret aku Slam Dunk..X ckup ngn baca komik aku layan lak citer dia kt TV7..



Yang nih!!! Aku suka giler animasi nihh!!! XD

Slam Dunk ni citer tentang Budk2 skolah tinggi Jepun yg terlibat ngan sukan basket ball..Aku rasa watak2lam komik ni kacak giler walaupun cuma kartun...Aku suka karekter Hanimichi yg bersemangat dan tak berputus asa...
                                                                                  l
                                                                                  l
                                                                                  l
                                                                                  l
                                                                                 V


                                                                        

Dia membuktikan kesungguhan adalah penting berbanding bakat..Dia buat apa sahaja cara demi mencapai objektif dengan cara tersendiri trmasuk trick utk memikat Haroko,gadis yg dia suka..But aku lagi suka watak yg Hanamichi benci, si Kaede Rukawa watak yg dingin, pendiam n cool..
                                                                                  l
                                                                                  l
                                                                                  l
                                                                                  l
                                                                                 V


Hehe..Kaede Rukawa <3 <3

Disebabkan watak2 lam citer ni aku minat budak llaki yg suka main basketball..Aku rasa main basket tu kacahakkkk kot..LOL :P
(*Pdahal si Mchael Jordan, pemain basket tkenal dunia tu buknnya kacak ponn!!!
But ciyes ble tengok Jay Chou main basket lam Kungfu Dunk memang kachakkk gilerr <3 <3 <3*)hahaha..Takleh blaaa kan...sumenye disebabkan pengaruh dari komik n animasi Slam Dunk..

Baca komik ni bagus sebenarnya.
Ia dapat meningkatkan daya pemikiran kreatif dalam diri seseorang. Tapi jgan plak terlalu taksub dengan komik.Nnti apeee pon tak blehhh..asik duk ngadap komik je krja.
Smpai kpale otak pun pnuh ngn kartun...So..just enjoy it XD




P/S:I'm so sad..
aku tingat btapa rse kosongnya jiwa bila SlamDunk kuar last episod...:(
& sbab ending dia Sakuragi injured n mninggal sblum bintang menyinar...huhu...:o:((

Sunday, 6 November 2011

Kepulangan

Bismillah...


MasyaAllah...
Memang tak terjangka
Hari ni hari yang paling bermakna untuk kami sekeluarga...
Kemunculannya aku tak terjangka sedikit pun...
Patutlah aku nak sangt balik kampung walupn cuti cuma skejap
bergelut pulak ngan study week utk final exam mggu depan..huhu

Baru malam tadi ketika aku dan abg2ku brhenti makn kat Petronas Bentong
kami tiba2 bercakap tentang sepupu kami Firdaus yg dah 13 tahun mghilang.
Beria-ria Abg Sul cerita knangan dia mandi parit ngan abg Aus mase kecik dlu..Exited betol mamat 2 dapt mandi parit..yerlaaa..budak KL datg KAMPUNG kan..mestilah excited dia lain macam..Yg sedihnya smpai je kt umah Abg Aus terus kna rotan ngan Mak cik, Abg Sul plak smpat mlarikan diri..
Actually Mak Cik memg x suka ngan Abg Aus sbab Abg Aus cuma anak tiri dia je..Kesian Abg Aus..slalu kna marah ngan Mak Cik..Slps Abg Aus diambil oleh Mak dia terus kami trputus hbungan ngan dia

Aku sndiri pun da x ingat camne rupa Abg Aus sbab wktu tu umur ak dalm 5 or 6 tahun..msih lgi budk tadika..
semua knangan kami brsama dia berbalam-balam lam minda aku..
x bgitu jelas..Cuma yg aku ingat dia bgitu rapat ngan abg sul n abg man.

But hari ni
Mungkin rahmat sempena hari Raya Aidil adha..
Tiba2 dia muncul di hadapan kami..
Dari jauh aku tngok Abg Man jalan ngn sorang llaki
llaki tu senyum ke arah kami..
Mulut kami bagaikan terkedu ketika Abg Man suh kami teka siapa yg berada di hadapan kami..

Ya Allah..
Abg Aus..
kami semua terkejut bagaikan x percaya..
Setelah 13 tahun x bertemu..
Setelah kami pun da putus harapan nak jumpa dgannya lagi stelah lama dia mghilang..
Kini dia dah kembali..
Hidup lagi rupanya Abg Aus :D

Yup!!!
Muka Abg Aus x banyk berubah..
Skarang umur dia dah 25..
Firdaus yg mncul di hadapan kami skarg Firdaus yg dah dewasa..dah matang..
Abg Aus x brhenti2 senyum..
Macam2 soalan yg kami tanya kat dia..
Yerlaa..nak tau jgak camne hidup dia slaps dia diambil oleh Mak dia
sebab x tahan hidup ngan mak cik..Tpi rupanya skejap je dia tggal ngn mak dia..slps tu dia merantau sndiri..Perit jgak prjalanan hidup dia..

Leps 2 bila ma ngan ayah pulang je dari kenduri
cepat2 kitorang bawk Abg Aus berdiri dpan ma dan suh ma pulak teka..
Terketar2 ma sebut nama "Firdaus"..
Then, cepat2 Abg Aus salam dan cium kedua2 pipi ma..
Ayah pun sama..
Aku tengk air mata ma menitik time 2..
Mesti ma trkejut x sangka anak saudara yg prnah makn sepinggan , tidur sebantal dan mandi sma2 ngan anak2 dia dulu kini muncul kmbali dpan mata dia..
Sebak sketika suasana time 2..

Aku rse nak mnitik je air mata ni tpi cpat2 aku seka..
ishhh..Aku plak yg trlebih emo..hehe

Wlaupun skejap je kami dapat jumpa ngan Abg Aus hari ni tpi kmi brsyukur sangat dpat jumpa ngan dia..Pulak 2 dia ckap lpas ni dia nak slalu balik k kampung sbab dia bkerja di area Trgganu..Lgi plak dia dah xde sape2 lgi slain dari kami...

Alhamdulillah..
Bersyukur kami ke hadratMu ya Allah krana memberi kami peluang utk bertemu semula di dunia ni utk mnjalinkan semula hubungan yg dah lame trputus...
Subahanallah ^________^ <3 <3

Friday, 4 November 2011

Lets Fight Together

Assalamualikum...



Now..
I don't want to talk about my tech math mark
or electronic workshop test this wednesday
Or final exam next week
It so disgusting me
nanti hilang smangat nk hadapi final exam
It can make me sad..nanti ade air mata yg bertakung..
sngt memalukan..huhuhu

Did I mention I HATE exams???
Sejk dri sekolh lagi aku benci exam??

OH,
I know U all hate it too
The WORST part is WAITING for exams to come..
The agony of studying and the anguish of waiting for that dreaded moment....urghhhh
getting very stress about the waiting part right?? >.<
Benciiiiiiiiii
 very constipated now (literally and metaphorically)

 Last night siapkan pra mini projek ngn B kat lab test smpai kul 12 malam..
Berkat Sir Muhyi bagi tnjuk ajar buat kali trakhir...
Buat pertama kalinya aku dapt uat sndiri n faham cam mana nk susun circuit tu..
wait2!!dan kenal komponent2 yg patut digunakan bila buat circuit...
At the final sem baru aku paham apa yang Sir ajar????
Kesian aku kan!!! ...T___T


I hate EXAM!!!zzzZZZZZZZZZZZZ



Ermmm..To budak tu

Sbab kite sama2 nk hadapi final exam..
And U far from my eyes..

Belajar rajin2 tau..
Jangan tinggal solat..
Do the best in your exam..
Alhought we far from each other
Don't need to text me many message every night for this time..
Just study jer ok..
It's good enough if U Just wish may God bless me and good night to me every night..
I trust U and U trust me..
and don't look to any other girl there,,
Do it if U dare then,I sekeh kepale U..

Keep in mind
once seated in the exam hall, suddenly its all ok.
if u know how to write just write like a mad person fighting time.
if dunno what shit the question is asking then crap and lie naturally like eating rice and drinking water...
hahaha macam kita buat time SPM dulu..


pray for me.please?
i need tons of it =) <3<3

Friday, 28 October 2011

Say My Name

Salam semua...:)


Ehem2...baru hari tu cakap blog tak active...Actually tangan ni dah gatal sangat nak menulis  n____n
Hari ni nak citer pasal name.. kenape aku tiba2 nak merepek pasal name???entahlaa..
Apa ada dengan nama??
Nama tu penting tau..sebab nanti kat akhirat..kita akan dipanggil dengan maksud nama kita..correct me if im wrong..

Nama aku pulak..ayah aku yang bagi...
Tau tak mase aku kecik2 dulu aku tak suka ngan nama aku..
Berkerut dahi aku duk pikir kenape name aku langsung tak hot?? Tak macam kakak2 aku...Nor Hayati, Norizan, Nor Ziana but tiba yg last Nor Azizah...kenapa begitu klasik?? T___T
Pulak tu ayah aku selalu nyanyi lagu Azizah kat aku..alaaa lagu citer P Ramlee tu...wahhh..mencikkkk tau!!!

Teringat kat cikgu BM aku mase darjah 3 dulu...Bila time sebut nama aku taksah kalu tak sebut secare berirama..suka betul dia nyanyi lagu Azizah kat aku membuatkan aku cukup meluat ngan cikgu tu lalu aku mghadiahkan muka bodoh dngn senyuman kambing utknya..aku benci kau!!!..malu wehhhhhhh

Pulak tu aku ade banyak name.. Kalu ngan family semua pggil aku Nor..takpun Deqnor (iishh.malu I nak ngaku..da bsar pon still dpggil Deqnor :P)  Kawan2 skolh pulak suka pggl aku Jijah...Jie..takpon Zizah..Tp yg pling femes Jijah..Jarang benau dorang pggil Azizah..Adakah bgitu pnjang???
Now bila dah msuk U pulak mcam2 name aku dapat..Ade yg pggil Zie...Azie..yg pling femes Baby...(Terase diriku bgitu minah salleh skali)

Emmm..Still ingat lagi time mula2 aku kawn ngan Ema..
Dia ckap.."Awk comel..sye nk pggil awk Baby r boleh??"...Aku ktawa..angguk pon tak geleng pon tak..Lame2 kitorang jadi rapat dan aku dah terbiase dipanggil camtu..Mase aku mula2 brcampur ngan kakk2 senior lam ISI dulu, semua terpinga2 bila trdngar Mira panggil aku Baby smpai dorang pon pggil ak ngan name tu...Terase nak pncung je leher Mira waktu tu..hehe(memalukan btol). Yg paling takleh blaa lecture workshop aku pon pggil aku Baby...hurmmm dunno how to say T___T

But sekarang aku lagi suka orang panggil aku ngan nama penuh....
hehehe..u never know how i happy i am when people called my name..Nor Azizah or Azizah instead of awak ,kau or you or Baby..

Tadi aku ngade2 search maksud nama aku kat google..Nor Azizah????

Nor/Nur : cahaya
Azizah : Sayang, berharga, kekuatan, dihormati, mulia

Hahaha..perasan sebentar.(sila jangan bencii aku sebab perasan) .. That's why aku suka dipaggil dgn name penuh supaya setiap masa aku didoakan.. Aku rasa bertuah makna nama aku tu baik.
Buatnye makne nama aku tu papan ke..., rantai basikal ke.., exzos ke..Takke giler aku...Konfum aku nangis hentak2 kaki kat JPN nak tukar balik nama aku...

Terima kasih kat ayah sebab bagi nama yang baik untk aku..Kalu dulu aku benci, skarang aku bangga kalu ayah nyanyi lagu Azizah utk aku..

 "Rupa kamu yang cantik
 Mata kamu yang bulat
 Membikin pemuda
 Jadilah gembira

 Senyumanmu yang manis
 Gigi kamu yang putih
 Ooo Azizah...
(Pheewwww...bangge I tau!! XD)

Namun aku tak sempurna..
Ada je perkara yg aku buat yg tak seragam ngan makna nama aku tuh..
Tapi bagi aku..bukan sekadar cantik rupa paras..Tapi budi bahasa, perangai, fikiran, luar dan dalam..segala2nya..
Tapi aku masih lagi kurang..Setiap hari aku berusaha nak jadi orang yang baik dan sempurna..Cuba...Gagal...Cuba lagi..dan lagi .Asal ada niat dan keinginan untuk memperbaiki diri..Aku dah syukur sangat2.... :)





Please call my name correctly...Then I'll give U smile.... :)







p/s: Teringat kt Abg Sul aku.. Sebabkan nama dia Mohd Rasul dia takut nak buat benda2 jahat...buatnyer kalu dia trtangkap ke dan org tanye name dia mesti dia malu nk ngaku nama dia Mohd Rasul...hahaha..Dia selalu berterima kasih kat mak sebab bagi dia nama tu..jdi dia sntiase beringat n jage behave dia...

Sunday, 23 October 2011

Nilai Kasih Sayang dan Dream House

Assalamualaikum....:)

Bismillah......Sabtu lepas kan, slepas habis je fotoshoot yang ntah ape2 kt Studio shah Alam 2 terus kitorang gi tengok wayang kat Mid Valley...

Mulanya Anis ngn Sara nak tengok filem Paranormal Activity 3..So kitorang ikut je laa walaupun aku tau citer 2 mesti giler bosan... Then diorang tukar ngn citer Dream House pulak sebab sit da penuh..Aku tak habis fikir ntah citer ape laa dorang nak tengok ni ..da la poster satu pon takder...Tengok tajuk cam citer romentik....haha...layan je laaa...yang penting korang suka..


Yup!!!! aku tengah merepek pasal citer ni...

Starting nak tengok filem 2 pon dah spoilkan mood kitorang...mana taknya kain layar kat wayang 2 terjatuh...Ape laa dorang nihhhh...Tak alert langsung...Lepas bbrapa minit baru dorang betulkan..

First,mati2 aku ingatkan filem 2 filem seram dengan adegan rumah cam rumah berhantu....rupa2nya citer psal orang psiko yang dituduh membunuh seluruh keluarganya sendiri...Huh!!! First time aku tengok Daniel Craig berlakon jadi org sakit jiwa...memey pelik!!! hahaha...

Kalau korang tengok citer ni mesti korang pon ingat ni citer seram kmudian konfius...sape yang bunuh family dia nih??? sape dia sebenarnya??? Peter Ward ke Will Attenton??? Knape dia bunuh family dia sedangkan dia sayang giler kat dorang????
hehe..amacam?? banyak tak persoalan yang bermain lam fikiran aku??

Last, ending dia bleh buat aku nak nangis kot!!!
touching giler aku tengok citer ni..
haha taklehh blaa betoiii

Aku malas nak citer banyak,,tengok la sndiri sinopsis citer ni..

.sekian....:)



p/s: minggu utk main2 da abis okeh!!!!skang da start nak study...aku nak FOKUS =__="
       lepas ni maybe blog ak tak active sangt kowt!!! emmm saboo je laa

Friday, 21 October 2011

Drama Drama Drama

Assalamualaikum...:D

        Nak tau tak setelah berminggu2 aku dan classmates yg lain praktis untuk drama English akhirnya hari yg dtunggu2 untuk presentation tiba jugak...
        Actually aku memg tak sabar nk present sebab dah malas nak praktis tiap2 malam...huhu

Well well well, so this time its!!!.
Now we did lots of presentations in drama, all of them being funny especially Kak Aina who act as Mak Kiah."Eh Eh!!!! apsal aku speking London plak nihhh...mentang2 ni entry pasal english drama...bajet je...haha...well...kat British ni panas betoiiiii...I nak balik Paris... :P (*annoying*)



Jeng jeng!!! Mempersembahkan para pelakon hot masa kini



Dan jugak fotogatal vs fotogedik para pelakon yg hot ni :D


Watak Kak Aina sbagai Mak Kiah yg busybody....memang superb!! kelakar gilerrr


Lihatlah pulak aksi2 kitorang yang menyampah nihhh....XD


Razin gedik.....suke menyibokkkkk...


Fotogedik VS Fotogenik ?? Yaarrrkkkkk


Alahai Razin!!!!!
hahaha dunno how to say


tengok!!!!! over tak kitorang??? XD

Acting kitorang lancar je hari tu....langsung takder mistake....
tp pertambahan skrip yag direka2 oleh Bie memg banyak...hahaha...takleh blaa..makin klakar citer kitorang...

Winkkkkk happy betoiiii bila Madam Hidayah cakap acting kitorang BAGOSSSSSS!!!!! XD....hehe
"U do good job guys"

Yeahhh!!!!
lepas ni da takder praktis drama lagi.....
Now time to be focus for final exam....



Ok...sekian dulu utk entry yg tak seberapa ni....XD



p/s: Aku langsung x rse nervous time present....tak pelik kan!!!!haha

Wednesday, 19 October 2011

U know What I Did Last week



Assalamualaikum...
Tak jawab dosa...kalu jawab sayang.... :D


AWAS!!!..Ini adalah entry bergambar..Sila tahan tekak anda daripada nak termuntah okeh!!hehe :P

  U know what?? Abg2 aku tersangatlah pandai orgnyerrr...Bila hari aku da nak balik hostel barulah dorang off work and tanye.."nak kuar tak hari ni??" setelah mengurung aku seharian kat umah cam pekasam...hahaha..ini betol2 buat aku meluattt dohhhh..

Petang 2 kitorang just pi makan2 and jalan2 kat Putrajaya..
SO penjimatan duit dorang yg agak dasyat memang berlaku sebab aku takder peluang nak ajak dorang pi lain2 tempat yg mngarut...bijakkkkk-bijak!!! =_="

Mempersembahkan!!....mekanik berwawasan di abad ini. Name sebenar Mohd Rasul Bin Mohd Nor ic.850924115387...dah married,,,,hehe..details terus ak bagi,,,, Ni laa abg kesayangan aku yg teramatlah sporting orgnyerrr


Haa..ni sorang  lagi abg aku..mamat kidal yg sentiase control macho..
Nama, Mujahid bin Mohd Nor..I/C.....(lupe)hehe
"Abg Eid yang kachakkkk tapi kedekotttttt len kli bile adk balik...adk powwww abg kaw2 smpai kering okehhhhh!!!


Ni pulak my sis in law , Kak Na, yg aku sayang banyak2 cam kakak aku sendiri...
Dyer comel plus baik banyak2 sebab tu Abg Sul sayang dyer banyak2 XD


OK !!!sebab nak balas dndam aku soh dorang tangkap gambar aku banyak2..hahah


Yang ni Nama,Nor Azizah Binti Mohd Nor...Umur dyer 18...seorang adik yg sangat annoying  XD


FINE!!!Aku memang ta reti duk diam bile jumpe camera ...heee






Muka baik...
I memang baik U know.. :P


ermmmmm..nothing to say





SEE!!! Kan dah cakap...aku ni gila camera..Pembajet chomel di abad ini...^,^


Abg cakap aku mengigau sebab pakai SKIRT...=_=" hurrmmm..??


Adakah aku sebegini ayu???Btw don't judge me unless you have looked through my eyes,
experienced my stories, and cried as many tears as me...huhu(ape plak aku mngarut nihh)
Hati ini hanya untuk yang HALAL memilikinya sahaja ...Phewww..(*mood merepek) :P




OK!! That's it..hehehh..
Kesian abg aku duk tangkap gamba aku banyak2 sampai gambar dorang pon takder...



Now U know what I did last week ago okehhh...Hujung minggu yang entah ape2 =_="





sekian....

Tuesday, 11 October 2011

Siapa Diri Kita



Hai Awak-awak.....:)

Kadang2 kan kita tak sedar yg ramai manusia2 berhati kotor ada sekliling kita..
Yang berlagak sebagai sahabat lagi la bersepah..hurmmm

Oh ya!!! Pernah tengok tak iklan sabun kt tb tu??? "baju yg kotor boleh dicuci"..
yer betol!!...tp hati yg kotor?camne??. ...Aku cuma nak bagi pendapat je ni..hehe

Begini,,,

Kalau kita baik....
Kita akan pandang hidup ini indah..
walau sepayah manapun perjalanan..

Kalau hati kita busuk..
kita akan rasa sekeliling adalah gelap dan kotor
walaupun dikelilingi seribu keindahan..

kalau hati kita baik..
kita akan merasakan susah itu semangat..

kalau hati kita jahat
Kita akan merasakan susah itu hina..

Kalau hati kita baik,,,
Kita akan cuba untuk memperbaiki diri sendiri..
Menambah apa yang kurang....
ikhlas walau tiada siapa yang melihat..
dan sangat sedikit menyakiti hati orang lain..

Kalau hati kita jahat..
Kita akan sentiasa cari kelemahan orang lain untuk dikeji dan dihina..
bermanis muka didepan supaya org akan cakap...'wahh..dia tu baik kan!!! :)
Tetapi dibelakang lebih berbisa dari racun....
Macam2 kita kutuk pasal orang tu..
Bajet kita ni bagus je..
dan pasti.. penderitaaan orang lain adalah menjadi kebahagian bagi diri kita....

Pokok pangkalnya...
Baik or jahatnya hati kita...
Kita sendiri yang tentukan....
Peribadi kita akan menggambarkan hati kita...
Bukan orang lain...



p/s: Kadng2 bila kita sndiri tngk kwn2 kita brgaduh , saling kutuk-mengutuk kita dapat kenal perangai sebnar dorang kan...time ni mesti kita cakap "Oooo..camni rupanya perangai dia".....Dengan menguar-uarkan perkelahian ,,,mengutuk dan mengata orang lain pun dah menampakkan peribadi sebenar kita... Kalu yer pon kita x suka kt seseorang tu x payh la hebah2kan keburukan dia...Tak der faedahnya,kan? Dapat dosa adalah. Kebodohan akhlak juga terserlah.... Otak bijak tapi akhlak???Hancur..... sendiri buat sendiri mau ingat....  :)




Tak baik gaduh2...tuhan marah tau..! Kalau tak suka...diam jer...buat tak tau jerrrrr.....^____^

Saturday, 8 October 2011

Aku dan Skuter Pink

3 tahun yg lalu....

aku ingat lagi...
kakak bawak kau balik dari KL...aku tengok kau pertama kali terus aku jatuh cinta..
sebab kau comel...bila aku dengan kau, aku pon nampak comel...ayu gitow....
aku bawak kau pergi sekolah...kawan2 aku sume cakap kau comel...padan ngan aku...

Then, kakak bagi kau terus kat aku sebab result PMR aku agak lawa plus sebab aku obses sangat ngan kau...2 hari lepas birthday aku yang ke 16, ayah suh aku ambik lesen...ayah cakap kalaw nak bwak kau gi mana2 kena ade lesen..kalaw tak jangan mimpi...nak tak nak...aku pon ambik lesen.....

Then, aku tukar baju kau jadi kaler PINK..kau nampak comel sangat..2 tahun kau teman aku gi skolah...kawan2 aku sume suka kau..
Nk pnjam,?? SORRY!!!
Kau mesra sangat ngan aku...dah macam2 tempat aku bawak kau pergi..aku jaga kau...aku cuci then aku kilatkan kau...sampaikan kalau abang or adik aku nak pnjam kau, berguni2 aku bagi pesanan suh jaga kau baik2..aku tanak kau calar walau cikit pon...
kau tau kan kenapa aku sayg kau sangat...satu sebab kau adalah hadiah dari kakak aku..kedua sebab aku dah lame minat kau.

Tapi kadang2 kau cam bangang jugak...aku ingat lagi kau tiba2 mati sebab timing belt kau putus...bukan kat sebarang tempat..atas jambatan Pulau Duyong yang sentiasa sesak tu...aku heret kau sambil nangis2 sebab ketakutan...nasib baik ayah aku datang ..bawak aku ngan kau sekali balik....tapi aku tak marah kau..aku faham..kau cuma ciptaan manusia..banyak kekurangan..

kau setia ngan aku sampai aku habis form 5....Then, aku masuk form 6..mestilah kau jugak yang aku bawak hari2 gi sekolah..
Sampailah aku ambik keputusan untuk keluar dari form 6 sebab  nak gi belajar kat BMI..

Sumpah aku sedih sangat bila terpaksa tinggalkan kau kat rumah...adik pon tak dapat jaga kau lagi sebab dia dah duk kat asrama...
ayah jarang pedulikan kau sebab dia lebih sayangkan kereta dan basikal tua dia yang antik tu...kesian kau...

Sekarang....



Sedih aku bila balik aku tengok kau dah dirantai dan berhabuk...takde siapa yang belai dan kilatkan kau lagi...
Bila aku bawak kau, kau dah macam merajuk ngan aku...ckit2 kau mati..ckit2 kau mati...aku pun cam dah lupe camne nak handle kau sampai nak brek pun aku tekan kat kaki bukan kat tangan...kita dah semakin renggang kan...

Aku tetap sayangkan kau lagi...dah banyak kenangan manis kita bersama..Aku nak sangat bawak kau....tapi kau tau kan...jalan kat KL sibuk sangat...kau pun tau kan aku ni seorang yang penakut....=_="


p/s: I LOVE SKUTER  n__n



Friday, 7 October 2011

Cinta dan Persahabatan



Antara Cinta dengan Persahabatan....
Boleh tak kita bayangkan Persahabatan tanpa Cinta???
 Hmmm...Persahabatan dan Cinta adalah teman terbaik sebabnya, mana ada Cinta, di situ ada Persahabatan. Dan dimana ada Persahabatan, Cinta selalu tersenyum ceria dan tidak pernah meninggalkan Persahabatan.

Pada suatu hari, Persahabatan mula fikir yang Cinta telah membuat dirinya tidak mendapat perhatian lagi kerana Persahabatan anggap Cinta lebih menarik daripada dirinya.
 Hhem mm mm? Seandainya tidak ada Cinta, mungkin aku akan menjadi lebih hot,, lagi ramai orang akan tertarik ngan aku.? fikir si Persahabatan. Sejak hari itu, Persahabatan memusuhi Cinta.. Ketika Cinta bermain bersama Persahabatan seperti selalu, Persahabatan akan menjauhkan diri. Apabila Cinta bertanya kenapa ,Persahabatan menjauhi dirinya, Persahabatan hanya memalingkan wajahnya dan beredar pergi meninggalkan Cinta.

 Cinta pun sedih dan tidak sanggup menahan air matanya lalu menangis. Kesedihan hanya dapat termangu memandang Cinta yang kehilangan teman baiknya. Beberapa hari tanpa Cinta, Persahabatan mulai berkawan baik dengan Kecewa, Putus asa, Kemarahan dan Kebencian. Persahabatan mula kehilangan sifat manisnya dan orang-orang mula benci Persahabatan. Persahabatan mula dijauhi dan tidak lagi disukai.Walaupun Persahabatan cantik, tetapi sifatnya telah memuakkan.Persahabatan sedar yang dirinya tidak lagi disukai lantaran banyak orang yang menjauhinya.

Persahabatan mula menyesali keadaannya, dan saat itulah Kesedihan melihat Persahabatan, dan menyampaikan kepada Cinta bahwa Persahabatan sedang berduka.

 Dengan segera Cinta berlari dan menghampiri Persahabatan. Saat Persahabatan melihat Cinta menghampiri dirinya, dengan air mata yang berlinang Persahabatan pun meluahkan seribu penyesalannya meninggalkan Cinta.

 Dipendekkan cerita, Persahabatan dan Cinta kembali menjadi teman baik. Persahabatan kembali kepada peribadi yang menyenangkan dan Cinta pun kembali tersenyum ceria. Semua orang melihat kembali kedua teman baik itu sebagai berkat dan anugerah dalam kehidupan.



 


Moral:
Mampukah Persahabatan tanpa Cinta?
Mampukah Cinta tanpa Persahabatan?
Selalunya ramai orang akan cuba pisahkan Persahabatan dan Cinta sebab mereka fikir "?Kalau Persahabatan dah bercampur dengan Cinta, mesti rumit!". Terutama bagi mereka yang menjalin persahabatan antara seorang lelaki dan wanita.

 Persahabatan merupakan bentuk hubungan yang indah antara manusia, di mana Cinta hadir untuk memberikan senyumnya dan mewarnai Persahabatan. Tanpa Cinta, Persahabatan mungkin akan diisi dengan Kecewa, Benci, Marah dan berbagai hal yang membuat Persahabatan tidak lagi indah. Berhentilah membuat batas antara Cinta dan Persahabatan, biarkan mereka tetap menjadi Teman baik. Yang harus diluruskan adalah Cinta bukanlah perosak Persahabatan, Cinta memperindah persahabatan anda.

Thursday, 6 October 2011

Kerana Ukhwah Itu Indah



Buat sahabatku....

Kerana ILMU kita bertemu,

Kerana PERKENALAN ukhwah terjalin,

kerana CITA2 kita bersama,

Dan kerana satu ikatan LILLAH ia akan berkekalan & diredhai :)


Perkenalan kita tidak dijangka....hehe..
Walaupun kami banyak perbezaan.....
Kadang-kadang bagai langit dan bumi...
Orang lain tak perlu tau apa yang kami rasa...
Cukuplah Allah saja yang tahu betapa ikhlasnya ikatan persahabatan ini...


Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan...
Sahabat sejati menjadi pendorong impian...
Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah... :)



Semoga persahabatan kita akan kekal sampai bila2.....




Yang benar,
Your baby.....hehe :P

Tuesday, 4 October 2011

Mentari Di Sebalik Broga

Salam....:)

Hari ni nak story pasal pengalaman mendaki ke puncak Bukit Broga 2 hari lepas...hihi...ayat dah macam mendaki ke puncak Kinabalu....padahal Broga je pun..Tapi tak kira lah Broga ke Kinabalu ke...tujuan tetap sama...nak tengok keindahan alam ciptaan Allah dan mendapat kepuasan mendaki tapi pada masa yang sama dapat mempelajari sesuatu..Bukan ketinggian gunung yg mnjadi ukuran, tapi apa kita cari dan dpt untk manfaat diri serta org lain...

Perjalanan bermula pada pukul 2.45 pagi dari BMI bersama dengan ahli2 kelab Carrier Guidance dan Ikatan Study Islam(ISI)...Kami sampai sana dalam pukul 4.00 pagi cam tu.. Untuk pengetahuan, tempat starting point nak panjat broga hill ni adalah dekat dalam ladang kelapa sawit...aku tengok kiri kanan semua ladang..tak nampak pun mana Bukit Broga...maybe waktu tu gelap sangat kot...



Sesi taklimat sebelum mendaki....pastikan bawak lampu suluh,,sentiasa ngan group masing2 dan bla3X




Disebabkan mendaki dalam gelap,,perjalanan agak menakutkan aku...huhu..Memang agak penat, bermula dengan bukit2 yang landai, seterusnya tangga2 bukit dan pendakian beginner stage. Terus terang masa dalam perjalanan nak naik tu memang sangat penat ... Sampai satu tahap tu, walaupun energy masih ada, tapi jatung degup macam nak terpecah keluar,...=__="



Setelah bersusah payah (susah la sangat) selama lebih kurang 45 minit, akhirnya kami berjaya menawan puncak pertama broga hill. Dia ada lebih kurang 4 puncak rasanya dan jarak antara puncak-puncak ni tak ada la jauh sangat.




sila abaikan minah yang membajet comel kat depan tu..cuba tengok belakang..Wahhhh..dah nampak seluruh bandar...


Kat puncak yang terakhir ada sign board selamat datang yang menyambut setiap pendaki. Kalau sesiapa yang panjat broga hill, wajib ambil gambar dekat sign board nih untuk membuktikan korang memang betul-betul dah sampai ke puncak broga hill.





Yeahh!!!Bukti yang kami btol2 dah sampai XD



Subahanallah..Indah sungguh ciptaanMu


Di puncak itu..
Aku curi cebisan alam yang mampu tanganku gapai
Aku intai keindahan langit
Yang sempat mataku lirikkan
Lalu aku cuba sentuh cahaya matahari
Dan izinkan aku memuji
Wahai Sang Mentari
Sujudmu mengesakan Al-Wahid (Maha Esa)
Sinarmu memuji An-Nur (Maha Bercahaya)
Kehebatanmu bualan semesta..
Subahanallah....



Sepanjang pendakian, jalan pun tak terlalu curam....Perjalanan turun memang amat mencabar sebabkan bermula ni lah perasaan gayat tu akan timbul sebab kita tengok ke bawah.


Disarankan sangat-sangat untuk memakai kasut yang mempunyai grip kuat sebab kalau hujan kan, jalan sangat licin dan boleh membawa maut.,,,Akhirnya dalam kurang 1 jam kot.. kitorang dah berada di kaki bukit. Lutut dan peha memang exhausted sebab masa turun memang menghasilkan tekanan tanggungan berat badan yang tinggi terhadap kaki....acecehhh!! aku cakap dah macam geng kembara dah...hehe


Kenangan manis bersama...:)





p/s: Ya Rahim Ya Rahim Ya Rahim..

      Pegang hatiKU

      Biar AKU tunduk seperti Mentari-MU

     Biar AKU berserah seperti Bumi-MU

     Supaya aku taat seperti Malam dan Siang......Amin

     Ya ALLAH..