Tuesday, 31 December 2013

2014




Semalam

Kutinggalkan ranjau - ranjau 2013 yang penuh dengan kejutan..
lalu 2014..
Berikan aku ruang untuk menjadi orang baru..
Untuk kukutip memory2 indah..
Walau mustahil tiada ujian yang menanti..

selagi punya waktu..
Ajari aku untuk menjadi manusia yang lebih baik..


Nukilan si Penakut


Hidup ni ada kalanya susah untukk memujuk hati...
Bukan memujuk hati orang tetapi hati sendiri..
Sebab antara kehendak hati dan akal saling bergelut...
Tak cukup dengan itu,
antara kehendak hati dan takdir Allah yang cukup baik tu juga hebat bersaing..
Dan akhirnya,
yang menang adalah ketetapan takdir Allah yang sudah tertulis di sana.
Di Luh Mahfudz.

Allah...
Entah kenapa hati ni tetiba sakit..
Rasa perlu dirawat berulang kali tanpa henti..
Aku takut untuk gagal...
Aku gusar untuk melangkah...
Takut langkahku mati.,.

Kenapa??
Kenapa rasa tu hadir dalam diri?
Kenapa aku rasa makin menjauh dari-Mu? :(
Kuatkan aku ya Rabbi..
Jangan Kau biar aku kelam..
Dengan rahmat-Mu Ilahi tautkanlah hati ini di jalan yang telah Kau tetapkan.
Izinkan aku mendekati takdir dengan hati yang redha...
Kerana aku pun tak ingin selamanya roh ini tersesat...

Tuhan Yang Maha Mendengar...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui...
Tegarkan jiwa ini...
Jangan biar diri ini tandus dimamah kefuturan...
Menjauh dari-Mu,
meminggir dari-Mu...
Kuatkan hati ini wahai Tuhan....
Kerana tiada siapa tahu kehidupan hamba-Mu ini nanti akhirnya
melainkan hanya Engkau.
Hanya Engkau...

Wednesday, 11 December 2013

Rasa


Cukuplah aku mencintaimu sehujung kuku..
Walau selalu dipotong Akan selalu tumbuh

Friday, 22 November 2013

Le Tacing One


Tengh duk layan perasaan nak siapkan blog fyp..
tetibe dpat wassup..
wlaupun nk bkak wassup tu punya la payah..
yelaa..gua an pkai wify bmi jer..haha =..=

kakcik wassup gmbar chocolate moise..
ok itu memang..hmmmm (-.-)  "

diknor sihat dh?"
"mnggu ni nk balik s.alam x?"
"duit ada x lagi tu?"
"busy ke?"

wlaupun soklan2 tu mcm wartaman,
tetibe bt aku menangis terharu sambil lap2 hingus ngn langsir bmi kaler ijau ni..
siyeslaaa x sihat lagi..
siyeslaaa rindu..
siyeslaa nk balik..
tapi bnyk keje T______T

ya Allah.
bertuahnya aku ada kakak yg penyayang mcm ni

Tuesday, 12 November 2013

Yang Termampu



Pernah jugak aku terfikir..
baik aku jadi cam dulu balik..
Takde orang bleh pijak2 kepala aku senang2..
Takde lah orang bleh bolak-balikkan hati aku..
Tapi bila fikir balik
alangkah bodohnya aku bila terfikir begitu..
Dah terselamat daripada lemas dalam longkang busuk,
bleh pulak aku nak main hulur2 kaki kat tepi longkang tu..

Nah!!
Nikmat apa lagi yang aku nak dustakan?
Apa lagi yang aku nak kejar sebenarnya?
Sedangkan yang depan mata pun tak terkejar..
Ini yang kadang buat aku sedar..
Harus juga aku tahu..
Tak semua orang akan sukakan kita..
Menyayangi kita..
Fahami kita dan terima kita seadanya..
Fikirkan yang baik2 saja tentang kita..
Dan berada di sisi kita waktu kita susah dan senang..
Tak semua orang..

Tapi harus juga aku sedar..
Yang aku juga tak mampu untuk lakukan perkara yang sama..
Suka, sayang dan faham semua orang..
Aku juga tak mampu untuk berada di sisi orang yang aku sayang setiap masa..

Dan sememangnya,
Secara jujurnya..
Kita semua sama..
Selalu ada perlawanan antara nafsu dan iman.
Tapi sekurangnya,
Lakukan yang terbaik..
Berikan yang termampu..
Asalkan niat kita betul,
It's OK!!
Allah tahu..
Allah faham..


p/s: As how we see we have a weakness, so does anybody else.
      As how we see people have specialness,
      So do us..
      Keep calm, and stay strong ;")

Friday, 8 November 2013

Perginya Dia



Terasa baru semalam aku peluk dia..
Seperti baru semalam aku teman dia bercakap..
Walaupun percakapan dia tak berapa jelas..
Seperti baru semalam aku tidur kat tepi dia..
Teman dia makan..
mandikan dia..
Pakaikan dia telekung untuk solat..
Then tunggu dia sehingga selesai solat..
Semua tu terasa seperti baru semalam..

Pagi tadi kulihat dia terbaring kaku..
tiada lagi kelipan mata yang memandangku redup..
Tok..
Berbahagialah di sana..
Tunggu kami..
In sya Allah nanti ku bakal menyusul..
semoga roh-mu dicucuri rahmat..
dan diletakkan di kalangan roh orang2 yang beriman..

Selamat bertemu Allah dan Rasulullah..
tunggu Nor!!.. :")


~al-Fatehah buat arwah tok "Fatimah binti Abdullah"

Thursday, 7 November 2013

Nukilan Hati



For this week yang aku rasa macam satu hari..
Macam2 benda yang aku kena kejar..
Jalan punya laju sampai kekadang aku terfikir adakah aku sedang bermarathon?? o_O"
Sampai kuar ngan roomate pun still lagi terbawak2..

"Zizah rushing nak ke mana lelaju sangat ni?"
then baru aku teringat yg waktu tu adalah waktu untk aku relax!!
hewhewhew..be cooolllll Nor Azizah!

Yaaahh..kekadang aku tertanya jugak..
kenapa aku rasa aku jer yg bnyk kerja?
kenapa aku tengok orang len relax jer?
then rasa macam ada org menjerit kat telinga aku
"eh, hellooooooo cikton!!
ingat ko sorang jer yang banyak kerja??
"Kitorang pun banyak tau!!
"ntah2 kami punya lagi banyak drpd engko..
saja kami tanak tunjuk!!
huh!!

ha ah laa..fikir positive jer laaa..
Life camane lagi yang aku nak kejar sebenarnya??
walaupun agak kecewa jgak dengan result pasetest hari tu yang tak seperti aku targetkan..
but bersyukur is the better action..
Mungkin Allah nak bagi rezeki aku takat tu..
mungkin Dia nak aku berusaha lebih keras lagi!!
walaupun kadang aku tertanya knp aku slalu kena kerja keras lebih drpd org lain
untuk dapatkan reward yang sama?
Macam waktu skolah dulu..
aku selalu jeles dengn abg Eid..
dia tidur dalam kelas pun still lagi boleh pandai..
Cikgu baling pemadam papan hitam pun dia still lagi boleh cool
and bangun jawab soalan cikgu..
yang paling sakit hati jawapan dia tu betul..
tapi tulah...
kelebihan yang Allah bagi kat dia..

memang ada orang yang takyah usaha pun bleh berjaya..
sume bende dia ada sebab bapak dia kaya..
Memang ada orang genius,
takyah susah2 fikir sampai pecah kepala sebab dia dah pandai itu ini..
But behinds that,
it still takes struggle kan?
cuma kita jer tak tahu..

hihihihiiiiiiiiiiii...bawa aku terbang jap!! 8D




=.=



moral of the story:
"man jadda wa jadda"

Allah sentiasa berlaku adil kepada setiap hambanya..

Larian 10KM Buat Gaza


Kadang...
bila kita lihat mereka, kita yang jadi patah semangat..
menangis tak tentu pasal..
naluri kemanusiaan berkobar-kobar.. 
anak2 kecil di sini lumba lari di atas trex..
Pakai kasut Nike, Adidas
anak2 kecil di Gaza, lumba lari di tanah tandus..
yang mana terdedah kepada peluru dan bom sesat bila2 masa sahaja..
Pakai kasut berlubang depan belakang..
Tapi mereka tak pernah merintih kesedihan akan ujian yang Allah timpakan ke atas mereka..
malah kata mereka "La Tahzan" Allah kan ada :')

pagi tu bajet nak bangun pkol 5 pagi..
pkol 6.30 nak bertolak ke Wangsa Walk..
Tapi asal jam berbunyi jer, tutup..
asal bunyi jer, tutup..
Finally, pukul 6.30 bru nak bangun subuh..
nampak tak tarbiyahnya kat situ..

bak kata sahabat:
nak bangun awal untuk Larian Amal Buat Gaza pun susah..
inikan pulak nak berlari bersama dengan anak2 Gaza pergi berperang..
lahaiiii..lemahnya Iman T___T






she make me strong..
dalam keadaan tengah terkapai-kapai ni,
kalau tiada dia yang sentiasa mengingatkan..
mungkin aku akan melencong jauh..
Subahanallah..terima kasih ya Allah.
trima kasih sahabat.
















Alhamdulillah..
Done for the mission..

Monday, 4 November 2013

Jemah Jengjalan


emmm..aku tgh bosan..
nk tgk movie bosan..kekekeke
cam pantun puleks

aritu temankan roomate aku beli barang kat Jalan Masjid India..
Lepas hbis beli sume barang yg dia nak, awal lagi kot..
cam tanak balik jer...'
cam tanak balikkk jer..cam boring jer..
"Zizah tau tak mana2 tempat yg bleh jalan2 cuci mata?"
ntahhh...aku pun blur2 jer time tu..haha
sambil menguap aku cakap
"Jom pi Pasar Seni"
sbab tetibe tringat Sarah..
then teringat Pasar Seni..keh3
alaaa..kira OK lettewww..
bole laa untuk release2 tensionnn..
Pasar Seni pon Pasar Seni lah..

konfident jer aku ajak kak Qila pi situ..
Padahal aku pun dah ingat2 lupa jalan nak gi Pasar Seni tu..
yang aku tau naik LRT terus ke Pasar Seni..then, sampai laaa..haaa
takpe..yang penting kak Qila suka jalan2 kat sini.. cewahhh..haha

Time jalan2 tu ada laa sorang brader blanje kitorang eskrim..
See..engko nmpak tak kat situ apa benefitnya bila kita bawak pempuan cantik jalan2..
kan tak pasal2 dapat eskrim famous amos ngan coklat Beryls tiramisu freee2 jer..teehehe
Aku bawak jer kak Qila jalan pusing habis satu Pasar Seni..
nak sangat jalan2 kan..haaa ambik ko..
Tapi cam biasa laa..
fon dia akan penuh dgn gambar2 aku..wakakaka
adoyaiii..bila laa perangai annoying aku ni nak brubah T______T



entah knp aku jer yg slalu over acting kalau bgambar..
nasib baik ada uncle baik ati nak tolng ambikkan gamba kitorang..
bleh plak dia suh kitorang posing2 bagai






tu sebab aku suka datang sini..
benda yang aku paling suka dari kecik sampai sekarang..
kanvas, pensil, cat, berus..hikkksss

                                                                                                           
tu jer citernya kat Pasar Seni..
k, bye



Sunday, 3 November 2013

Dunia Tahun Akhir


dari sehari ke sehari nak jumpa supervisor..
tak jumpa2 jugak..
circuit dah nak siap..
tapi kalo jumpa orang tua tu aku nak cakap apa??

"Sir ok tak circuit saya?"
"Sir!!saya nak A tau fyp ni!!!!

k, bye

Monday, 28 October 2013

The Day




After all..
yayyyyyy we're done!! :D



ketua memang serius..kami ni pak turut jer..kahkahkah
presentation day








fuhhhhhhhh
dah lepas satu babak..
well done guys

Tuesday, 15 October 2013

Runtun Qalbu


Bila kau kecewa dengan manusia,
kau lari kepada Tuhan..
Pabila tak dapat meraih dunia,
kau mula merindui akhirat..
Pabila terlepas kenikmatan nafsu,
Baru kau merintih yang syurga itu ada..

Seolah kau cipta Tuhan demi ketenangan..

harus kau tahu,
manusia tidak mencipta tuhan demi satu ketenangan..
tetapi Tuhan mencipta manusia untuk menginati-Nya,
kerana dari situ terdapat ketenangan.

 

-

Tuesday, 8 October 2013

FYP vs BMT


Assalamualaikum..
Siyes aku tengah pening..
Pening penat memikirkan final year project yang tak jalan..
Sape tak gelabah weiiii tengok orang lain sume tengah construct circuit..
Ni dah minggu ke-5 kot..
Betapa pantasnya masa berlalu..
Hari ni gi Jalan Pasar..
Dengan member group kelas business management technique..
Nak cari component laa untuk project BMT kitorang..
Haaa..ni satu project lagi..
duiiii duiiii duiiii..
Aku rasa nak selam kepala dalam kolam...
Kasi sejuk sikit..



Nahh amik kau!!complete satu geng masuk kedai..
Aku, Yan, Yamin and Kikok



Tau tak betapa rare nya aku rasa bila datang sini..
sebab nak dekat 3 tahun belajar kat BMI bru first time aku jejak kaki kat Jalan Pasar..
ya Allah...rasa nk tampar pipi lelaju..=.=



Dah alang2 datang sini terus aku cari aku punya components utk FYP sekali..
Sekelip mata duit melayang lagi..
Tak kukesah asal projek aku menjadi.. :3






haishhh!! budak2 ni -.-"


Takde motif...kedai ni bukannya lawa pon..kih3



Sepanjang hari duk pot-pet pot-pet..
10 dorang brcakap 2 percent jer bleh pecaye..
ahaksss!! gurau jer..

Sekian, tu jer..
Harapnya projek kami ni menjadi dengan lancar..
moga2 Allah permudahkan..

K, bye



Monday, 7 October 2013

Mastering Your Body Language


Pernahkah kau rasa..
Suara kau cam nak menangeh time presentation?
Kaki goyang2..
Tangan kejap masuk kejap kuar poket..
Tak pun kau kuti2 bucu meja kat depan kelas sambil present..

Tipu laa tak penah...heeuuwww
OK let's seee how you control your confidence level..
How you speak to other people..
And how you try to describe what is in your heart..

sebabnya..

ORANG TAKKAN FAHAM APA YANG ADA DALAM HATI KITA..
TAPI ORANG FAHAM BAHASA BADAN KITA..





suka sangat tgk coordinator si Iqbal Hakim menyampaikan body language..
energetic..penuh dengan confidence..
buat aku tak henti berfikir..
cammane dia boleh seberani dan sesantai sebegitu di hadapan khalayak?
hmmm (-.-)"
Give me the tips man!!!

Thanks to Sarah sebab ajak datang sini semalam..
I'm really appreciate it!!
At least gua dapat jgak ilmu secupak dua..kui3 =)

Seminar ni terbuka utk sume IPTA kat Gombak..
kalau ada peluang, jumpa lah lagi..
sekian.

Sunday, 6 October 2013

Kerana Kita Sering Terlupa


Bila kita rasa kehidupan ini akan berterusan tanpa penghujungnya..
lalu jiwa selesa dengan kesenangan dunia..
Dan kita leka dengan dunia kita sendiri tanpa rasa kehilangan yang pasti..
Senang hati dan lapangnya dada..
terus alpa dan terus lupa..

Adakala impian kita di dunia sementara ini memuncak terlalu tinggi..
Lalu merasa dunia ini milik kita selamanya..
Kerana kenikmatan yang sementara ini buat kita lupa yang kekal abadi..
Kita lupa yang kehidupan kita akan ada titik nokhtahnya..
lalu kita lupa tempat kembali kita yang hakiki..

Makin lama kita makin jauh daripada hakikat yang sebenarnya..
kita tahu akan itu namun tak kita ambil peduli dan ibrah daripadanya..
ketika itulah..
Kala jiwa kita terputus dengan yang mengurniakan kita kehidupan..
Jiwa kita kering kontang..
Hilang arah tuju..
Lalu kita sangka keseronokan itu kebahagiaan..
Dan nafsu itu ruang jalan..

Kita teraba-raba cari ketenangan..
Lalu kita temui kesempitan hati dan jiwa..
Kita lupa akan hakikat dan kesementaraan hidup ini..
Hingga kita hanya melihat kesalahan pada manusia lain..
Kita menyalahkan manusia lain untuk segala petaka yang hadir..



kerana kita cuma manusia biasa...
takkan lari dari merasa keseronokan..



Smile is the best make-up and medicine..but please!! not that smile -.-"



Memek muka yg berpotensi utk menghapus selera..



Life is toooOOOOO short!!!
Grudges are a waste of perfect happiness!!
Laugh as you can..
Apologize when you should..
Let go of what you can't change.. =)


~HasbiAllahu wa nikmal wakeel~

CARE AND LESS


 


The most you know who you are..
and what you want..


The less you let thing..
Upset you..



_sunday..Blowing mind..blurring_

Sunday, 29 September 2013

Blog FYP kot!!


Currently running my final year project's blog..
arhhhh...senior year nokkksss!!!
dah last sem dah pun..
rasa cam nak genyeh mata lelaju..
Time running fast  T________T


walaupun tgh hadap macam2 cabaran untuk siapkan project as soon as possible..
semoga Iman dan sabar sentiasa peneman setia..









go Azizah!! Go!!!
Fightinggggg for your final year!!

Sick in Smile







I look pale...but i'm OK..
I'm OK

Monday, 23 September 2013

cinta-Mu

memory Broga' March 2013


Walau mendaki tanpa henti..
kadang tersungkur jua di tengah jalan..
Langkahku semakin berat..
makin tertinggal ke belakang..
lalu "wahai Maha Pengasih dan Maha Penyayang,
bimbinglah aku agar tak jauh tersesat,
penuhkan hatiku dengan kalimah-Mu agar aku tak lagi menangis kelemasan..
bantu aku dalam menjaga imanku agar hidupku kembali dalam sinaran cahaya-Mu..
sungguh,
aku hanyalah hambamu yang hina..
tak layak mendapat payungan cinta-Mu..
namun,
Tunjukkanlah aku jalan yang benar ya Allah..
iaitu jalan orang2 yang Engkau redhai dan sayangi..

Wednesday, 18 September 2013

Lesu



hidup...
tak tahu apa mahu..
dan selalunya kita tak tentu arah dalam membuat keputusan,
Kita sering punya rasa berbelah bahagi..
Itulah kita..
Rasa serba tak kena..
Tak menjadi diri kita yang sebenar..
Gundah dan lagak kita kadang tak kena pada tempatnya..

Buat tatapan hati yang lesu,
Kita adalah hambaNya yang sentiasa salah..

Thursday, 12 September 2013

Qaisy dan Laila


“dan Kau ambil Laila daripadaku.. 
Hanya untuk mendekatkan aku pada-Mu.. 
Supaya dapat aku sedari betapa kasih-Mu adalah lebih besar dari segala-galanya.. 
Kau jadikan cinta kami sementara 
Supaya dapat aku fahami hanya cinta-Mu yang kekal abadi.” 

- Qaisy




Wednesday, 21 August 2013

Si Gelabah



salam..
no matter what happen, please don't be so nervous like you will be killed!"
ha ah..but sometimes it's ok to feel nervous.. :P
pesanan utk org yg suka gelabah ayam cam aku ni..

beberapa hari lepas sbelum acik balik selangor,
keluar jalan jap ngan dia, shopping sikit..
bukan main hepi lagi jalan sambil gelak2 duk bercerita =3
tiba part nak balik,
tetibe acik tercengang sambil start enjin kereta..
"diknor..bakpe kete x idup ni?"
"hah?? kidding?"
cuba lagi...
senyap sunyi lagi enjin...
banyak kali jgak acik cuba start, tetap tak jadi apa..
"alamak!! camne nk balik ni"
Aku dh gelabah dah time tu..
"hbis tu nk buat apa?"
"call ayoh laaa"
"ishhh..xsoh wak gila bleh x!!
" hmmm..btol jgak..
kalau call ayoh pun bukannnya bleh settle..
paling tak pun, dia membebel..
tak pun dia suh call mekanik yang berdekatan..
sama jer T__T..
Ayoh takkan tolong walaupun yang rosak tu kereta dia =..="
that's my dad la..
layanan kepada anak lelaki or anak perempuan sama jer..
sume dia suh pandai2 hidup berdikari..

"Haaa..Abg.Sul!!!
tetibe acik sebut abg kesayangan aku tu..
errkk..buat apa?
abg sul kat puchong kot.. macamlah dia bleh berlari datang sini (-..-)

"ishhh..diam lahh!!!
"ok fine!!! I'm surrender..
then, acik terus call abg sul..
"diknor, buka bonet depan..
hah?? OK2!!!
Tanpa berlengah terus aku buka bonet depan..
enjin dan wayar berselirat kat depan mata..
hah sudah...apa aku nak buat ni?
Rasa macam tak guna jer..
Fast and Fourious 1 sampai part 6 tak penah miss..
setiap kali balik rumah abg, mesti duk lepak kat bengkel dia..
kan dah terserlah bimbo aku kat situ..

"apa?''
"wayar enjin?"
"diknor, tengok wayar enjin"
errkkk..mana satu ni..
melilau mata aku duk cari wayar enjin..
"haaaaa..yang nihhhh"
huiiii..patutlaa.. wayar ni longgar..
terus aku ketatkan..
Ok!! cuba acik start"
then,
tadaaa..skali start jer nokksss!!
terus kereta hidup balik..

seee!! Takyah call ayoh pun kan?!!
settle your own problem as you can laaa..
ntah kenapa aku nampak muka menganjim kat situ..
haha hambikkk!! kan dah tak pasal2 dapat satu nilai murni..
pengajaran yaaa Nor Azizah..
Lain kali jangan nak gelabah tak tentu pasal..
cool bebeh!! cooolllll



p/s: tetibe Jemah rasa hensem cam Letty dlm fast and fourious plak!!haha =_="

Sunday, 18 August 2013

The Wedding



urusan jodoh..
pertemuan..
semua tu kerja Allah..
walaupun kadangkala hakikat tu susah untuk diterima..
tapi kita manusia hanya mampu merancang..
Allah berikan apa yang terbaik untuk hambanya.. :-)



mabrukkkk kak milah dan abg.syamsul..
barakallahulakuma  :-)



happynya mereka








iklan!! hahahaaaa



acik gedik nak tepung tawar jugak



pengantin lelaki sila ke tepi!!! bhahaha



kak milah comey giler hari tuu n_________n



kawan baik sejak kecil..
sorang baru kawin, sorang lagi dah beranak dua..hewhew




ehh eyhhhh




haikkkk..ewahhhh




kaa mehaaa mehaaaa... lol P




selamat pengantin baru buat kak Lah dan abg syamsul..barakallahulakuma..
semoga berbahagia hingga ke anak cucu..
lepas ni dah tak leh dah nak membujang dengan kak milah ke sana ke mari..
cik abg dh ada utk teman :P