Sunday, 5 August 2012

Catatan 16 Ramadhan

Dah 16 Ramadhan....


Sedar tak sedar pejam celik pejam celik dah sampai pertengahan Ramadhan..
Rasa macam baru semalam aku bangun sahur untuk first day puasa..
Ni dah fasa kedua puasa..Kata cikgu sekolah aku dulu fasa kedua ni fasa pengampunan..
Time2 ni Allah turun ke dunia pada 2/3 malam agak2 time sahur la tu.. Time ni jgak doa-doa akan dimakbulkan dan dosa-dosa akan diampunkan bagi yang memohon dengan seikhlas hati..

Hemm..Ramdhan dah nak pergi..
Agak2 tahun depan umur kita panjang tak untuk jumpa dengan Ramadhan yang seterusnya??
Semalam kuar pi buka puasa kat Masjid Asy-Syakirin dgn Sarah..


rezeki..Alhamdulillah


 
 Jom ngaji sikit :-)

Aku suka tengok parents yang bawak anak2 dorang buka puasa kat masjid..Walaupun family tu macam org berada tpi selamber jer dorang buka puasa kat masjid bersama dgn orang2 biasa macam kita ni..
Makan hidangn nasi bungkus ngn kurma jer..Tpi muka dorang bukan main bahagia lagi :-) (It's called Zuhud)
Maybe cara tu dorang nak ajar anak2 dorang supaya bersederhana dan menghargai rezeki yang Allah bagi sama ada banyak atau sikit..

Teringat pulak kata2 Kak Bihah 2 hari lepas
 "Jangan biarkan nasi tu X terusik..Kesian dy.Nanti dy nangis2 sbab kita x hargai dy. Kalau dy merajok ngn kita camne?? Makan sampai habis K!!"

 
First time kuar jalan pakai jubah =P
Slowly OK Nor Azizah!!!! I know U can do it!!! kui3

 

Tak lama dah setan2 yg pi holiday tu nak balik..
Yaa!!sementara dorang takder ni mesti kita ingat kita dah terlepas dari bisikan2 jahat kan..
heyyyyyy tak ingat ke apa yang disebut dalm surah annas??

“Yang membisikkan kejahatan(bisikan) ke dalam dada manusia dari golongan jin dan manusia”
(114: 5-6)


Bisikan manusia tu ialah bisikan dari hati kita sendiri takpun dari kalangan orang2 sekeliling yang takder tali pengikatnya atau mangga penguncinya walaupun di kala Ramadhan..
Kalau dibiarkan, mereka pasti bergembira menjadi agen pengocak iman kita dan secara tak langsung,jadi agen pemusnah ibadah puasa kita...sia2 jer kan
Jadi, jangan ingat hati kita ni automatik menjadi bersih ketika Ramadhan..
 Boleh jer nak tunggu 10 malam terakhir baru nak start dobikan hati.. Tapi agak2 sempat ke hati kita ni nak terima vaksin ataupun antivirus dalam masa 10 hari??(cewahh cam konfiden jer yang dlm 10 hari ni takder halangan utk kau beribadah n brtemu lailatulqadar)..Dosa kita ni dah la banyak..

Kalau bertangguh jgak nanti hati kita ni bakal terdedah kepada bahaya yang lebih besar lagi selepas Ramadhan iaitu bisikan hati dan BISIKAN SYAITAN yg dah balik dari bercuti brsama smangat yg baru...Dan kita akan menghadapi bahaya ini TANPA VAKSIN.. o.O"
Nak tunggu vaksin seterusnya? Sebelas bulan lagi OK…

hemmm..kesianlah hati kita kalau camtu..T___T 
 wallahualam....

No comments:

Post a Comment