Saturday, 21 April 2012

Ujian Mematangkan Kita

Assalamualaikum...

 Dah brapa hri aku x jenguk blog aku ni...
Assgment belambak baiiiii...tension gua...huhuhu T___T

 Emm...X tahu nak mula dari mana...
Pagi tdi lam pkul 7 dpat msj dri Sarina..
"Dah siap? Jom cycling..Klau bleh kekalkan wudhuk..Ti boleh kita dhuha sama2" hik2...
dlm kpala aku,"ooo nnti msti nk bhenti kt msjid mna2 utk solat dhuha"
 So pagi2 lgi kitorg brbasikal masuk kampung... Fresh giler bau rumput, hutan2 wktu pagi camni...
Siyes buat aku tringat kt kampung...rindunyerrrrrr Tak sabar nak tunggu cuti sem..nak balik kampungggggggg!!!!!

 Lepas je balk kt BMI kitorg bhenti kt blakang Dewan Gemilang..
And guess what..Sarina ajak solat dhuha kt situ..
Jom kita aplikasikan apa yg Ustaz Ramli ajar...ececehhhh cam fizik lak nak main aplikasi2 ni kan :D
Solat Kt atas tar 2...Ya Allah excitednyerrrr...
Best sangt solat dhuha sama2 kt situ..Tringat aku mase training facie kt Ulu Yam dulu. Solat beramai2 kat atas padang..walaupun sujud atas rumput tpi nikmat solat tu X ternilai harganya..

 Habis je solat dhuha sama2... Kitorang berusrah sama2 kt situ...
Share semua masalh n solution sama2..Inilah dia nikmat ukhuwah..
Sarina cube cungkil apa yg terbuku di hati ni..
Nak je aku ceritakan semua benda yg tgh sesakkan nafas aku ni..
Nak je aku lepaskan semua...Tpi biarlah dlu... Bila aku dh btul2 brsedia nnti akan aku kongsi...

 Aku teringat satu soalan dari seorg hamba Allah yg brtanya pada aku 2 hari lepas..
"Kalau betul Allah tu maha berkuasa kenapa mesti ada Malaikat"?
Gila punya soalan..Bagi aku solan 2 btul2 mncabar..
Sarina pun tujukan balik satu soalan
 "Kalau Allah tu maha adil knpa msti ada yg bukan islam"?
then dia bagi aku satu aplikasi..
-Ada seorang kontraktor, dia nk buat rumah... Dia ada kayu sepanjang 3 meter.Tapi yg dia nak guna cuma 2.5 m..Apa yg kontraktor tu nak buat??
-Aku jawab"potong!!ambik 2.5 yg dia nak tu"..
-So, sebab tu Allah mnjadikan mnusia ada yg Islam dan kafir.. 2.5 m tu adalah org islam..baki 5 m lagi tu utk org kafir..


Allah nak mencantikkan lagi kehidupan kita.
Baru aku faham.. Kalau xde semua tu xder life la..mksudnya x perlulah kita diuji dengn dunia..
Masukkan ke syurga terus...X perlu tarbiyah...X perlu merasa onak duri dalam jaln menuju ke syurga..
X perlu buatla dunia ni.. tapi setiap yg Allah ciptakan 2 ada hikmahnya tersendiri..
So kalau malaikat 2 Allah x cipta...manusia ada kekuatan ke nak tengok wajah Allah??
Sedangkan nabi sendiri pun pengsan tengok Allah..Inikan pula kita biasa yg hina dan penuh dosa ni.. 

hemmm... :-)
Kita semua pn x lepas dari masalah kan...
Sarina kongsi dilema yg tgh dia hadapi skarang..Nak stay blajr kt sini k nak gi UK..
Istikharah dah buat...hati lbih mmilih nak stay kt sini..
tapi blajr kt sini k kt luar k ada benefits masing2..
belajar kt sini dkat dgn org2 trsayang n lebih senang...
Kat luar kena lebih kuat tarbiyah diri.tpi hikmahnya kita akan lbih tuff mnjalani khidupan..

Aku pn actually takut nak bpisah ngn Sarina..
Bagi aku dia btul2 kwn yg baik.. Klau dia xder sapa lagi nak ajak share masalah...
nak share puisi2 islamik..kata2 hikamah dan nasihat.. Dan ajak utk mntarbiyah diri sama2...
Aku lebih selesa ngn dia...dah mula jatuh sayang kat dia.. T__T

SA kongsi 1 cerita yg pernah Ustz Ramli critakn kt dia...
Pda suatu hari seorang ayah mmbawa anaknya naik LRT..
Oleh disebabkan anaknya x prnah naik LRT, budak 2 pun trlalu excited..
Dia menyanyi2 dan melompat2 dlm LRT 2...Then ada laa seorg pnumpang lain yg mnegur si ayah knp x marah anaknya 2 buat bising?
Si ayah pun brkata" Anakku ini bru kmatian bondanya"..
Dlm 1 mggu ni bru hari ni si ayah dapat tengok anaknya senyum dan bercakap..


 Biarlah...Kita sbenarnya x bleh judge seseorang 2 dari jauh..
Cuba kita berada kt tmpat dia bru kita bleh rasa..
Kalau kaki kita saiz 8 cuba kita pakai kasut saiz 7..apa kita rasa??"
So jangn trlalu cpat manilai sesorang 2 seblum kita selami hati dia..
 Allah...
Kehidupan yg kau anugerahkan ni sungguh indah...
Ujian mematangkan fikiran...ada hikmah trsendiri...
Kalu kita pakai kasut...ada yg cuma pkai selipar...
kalau kita pakai selipar...msih ada yg cuma brkaki ayam...
Bersyukurlah dengn apa yg kita ada...
Kita rasa hidup kita ni penuh ngn masalah.. tapi kita kena ingat ada lagi yg lbih sush drpd kita...
Saudara kita di palestin dan Syria hari2 brdpan dgn ketakutan, risiko kmatian, kebuluran...
Makanan pun asal ada..Tapi mereka still boleh trsenyum..

Kita kat sini???
Baru ada masalah sbesar hama dan nak nangis kuar air mata satu baldi??
Kemonlaaaa...
Kalau takder masalah takder life la derr!!!!

OK...sampai kat sini la dlu aku nk share...
Rsenyer da ckup pnjang ni...msti mata yang tngah baca pn da naik juling kan...hehe
Salam sayang, Assalamualaikum :-)



Tulislah perancanganmu dengan sebatang PENSIL..
Serahkan pula PEMADAM kepada Allah..
Dan izinkan-Nya memadam bahagian yang tidak sempurna untuk digantikan dengan perancangan yang lebih baik..
Sebagai HADIAH ISTIMEWA daripada-Nya untukmu..

No comments:

Post a Comment