Saturday, 31 March 2012

Menjejak Takwa Dalam Ukhuwah

Assalamualaikum...


What a beautiful bright saturday sunny evening...:D
Indahnya hari bila dapat memanfaatkannya...
Indahnya hari bila dada terasa lapang....
Indahnya hari bila kita bersama2 orang tersayang...Betul tak?? :-)

Malam ni mata tak dapat nak lelap..Kaki mula rasa cramp...hehe
2 laaa...dapat basikal terus pecut..warm up pun tak..Tangan ni jer yang tengah rajin nak menulis..

Kenapa aku letak tajuk Menjejak Takwa dalam Ukhuwah...Sebab aku rasa..ehh bukan aku rasa...:P
Sebab ukhuwah itu sangat Indah bila kita jalinkan keranNya..dan bagaimana pula dengan takwa??
Apakah langkah terbaik untuk menggapainya?? Jawapannya lakukan apa yang Allah suruh dan Tinggalkan laranganNya...Jadi aku gabungkan kedua2 perkataan ni..Ukhuwah dan Takwa..cewahhh pandai2 je.. :D
Takwa boleh dicapai melalui Ukhuwah?? Bolehhhhh :-)

Senang je..Gunakan perinsip "Buat apa yang Allah swt. perintahkan dan tinggalkan apa yang Allah swt. larang" Begitulah aplikasinya dalam persahabatan...
Aku bukanlah orang yang hebat..bukanlah tinggi ilmu agama..Tapi berbekalkan ilmu yng cukup tohor dan cetek ni lama-kelamaan aku mula faham apa itu nilai ukhuwah yang sebenarnya..juga iman yang masih perlu dimantapkan lagi..dan sifat ketaqwaan yang perlu dicari..Kerana hati ni terlalu mudah untuk rapuh.. Nak berubah jadi baik memang mudah tapi nak kekalkan istiqamah tu ibarat memikul batu yang besar..kalu jatuh terhempap kaki..sakit bukan??
Tapi bila hati mula menjejak takwa segalanya pasti begitu mudah...tenang dan lapang..

Ya Rahim Ya Rahim Ya Rahim..
Pegang hatiKU
Biar AKU tunduk seperti Mentari-MU
Biar AKU berserah seperti Bumi-MU
Supaya aku taat seperti Malam dan Siang
Ya ALLAH...



Jom kayuh...Tenangkan otak yang tengah serabut...
Lupakan assignment..lupakan sume problem yg ada...n_______n



Kiter X sukalah pakai benda alah yg kat atas kpala ni...



Aku yang baru diketuk kebenaran...Ukhuwah yang manis tidak akan dapat digapai secara membuta tuli. Tak cukuplah ukhuwah itu dengan hanya bertegur 'hye-hye dan bye-bye' tetapi ukhuwah yang sebenar melahirkan kesatuan dan menenangkan hati. Bila persaudaraan yang dihulur bukan keranaNya, percayalah, kita akan kalah dengan ujian dan berpecah juga akhirnya...



Mungkin masih jauh dari menikmati nikmatnya ukhuwah yang sebenar... Namun, perjalanan ini tidak akan terhenti di sini.






"Tidak beriman seseorang diantaramu hingga kamu mencintainya seperti kamu mencintai dirimu sendiri" (HR. Bukhari-Muslim).

sekian...

1 comment:

  1. best nya lama x kayuh beskal anyway phat follow kamu ya

    ReplyDelete